Pagini

marți, 23 iunie 2009

Maine sunt Sanzienele sau Dragaica


De fapt, mâine este sărbatorită Nasterea Sf. Ioan Botezatorul..zi ce poartă numele de "Drăgaica" sau "Sanziene"

Dar să vedem cum s-a întâmplat minunea nasterii Sf.Ioan:

Preotul Zaharia si sotia lui Elisabeta, desi erau oameni drepti înaintea lui Dumnezeu, nu au putut până la bătrânete să aiba copii

. La poporul evreu acesta era considerat un mare blestem ce se abătea asupra familiei din partea lui Dumnezeu. Uneori nici jertfele nu le erau primite la templul celor ce nu aveau copii.

În vremea împăratului Irod, în timpul săptămânii când era de rând la templu, Zaharia a intrat să tămâieze. Pe când tot poporul era afară si se ruga, i s-a arătat îngerul Domnului stând de-a dreapta altarului tămâierii.

Este anuntat că i-au fost ascultate rugăciunile si că Dumnezeu le va da un copil

, căruia trebuie să-i pună numele Ioan. Pentru că a fost neîncrezător în vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, Zaharia a rămas mut până în ziua când s-au împlinit acestea.

Când a venit vremea să nască, Elisabeta a născut un fiu. În a 8-a zi, când trebuia tăiat împrejur, s-au strâns vecinii si rudele si vroiau să-l numească pe prunc –Zaharia –ca pe tată. Pentru că era sotie de prooroc si avea si ea darul proorociei, Elisabeta spune că se va chema Ioan. Pentru că cei strânsi obiectau si îi cereau părerea, Zaharia scris pe o tăblită „Ioan este numele lui”(Luca 1;63) iar în clipa următoare a putut din nou să vorbească. Fiind martorii atâtor minuni (stearpa a născut la bătrânete, mutul a început să vorbească) cei strânsi au început să se întrebe „Ce va fi oare acest copil?”(Luca 1;66).

Când a crescut, Ioan a plecat să trăiască în desert, unde se hrănea cu miere sălbatică si lăcuste si se îmbrăca cu haină din păr de cămilă. Unii cercetători spun că ar fi trăit în comunitatea esenienilor.

Biserica Ortodoxă prăznuieste în fiecare an pe data

de 24 iunie nasterea Înaintemergătorului si Botezătorului lui Iisus Hristos.

Sursa: oradereligie

3 comentarii:

 1. No comment! Ma bucur sincer ca nu ai lasat sa treaca neobservata aceasta mare sarbatoare! Toate sunt de la Dumnezeu si cu rost anume!
  L'automne

  RăspundețiȘtergere
 2. Dar de ce "no comment"? Nu-i nicio problema, intreb doar de curiozitate..nu stiu ce s-a intamplat. Pup

  RăspundețiȘtergere
 3. Adica ce-as mai putea eu adauga la tot materialul tau??! E f bine scris si cuprinzator,e asa cum trebuie!! Nu aveam ce sa zic,decat ca e frumos din partea unui asa suflet pur sa se-opreasca si sa ne impartaseasca si noua din emotia sa referitoare la sarbatoare!! Felicitari,draga mea!!!
  Asta spune multe despre tine sau mai bine zis...despre copilul din tine,gata sa se bucure de-adevaratele sarbatori!!!!!!!
  Cu mare drag,
  L'automne

  RăspundețiȘtergere