Pagini

luni, 20 aprilie 2009

Situatia existenta pe piata creditelor in momentul actual

In urma ultimei sedinte de la BNR, si a indemnului facut de Traian Basescu catre populatie pentru a merge la banci sa obtina un credit ( argumentand ca bancile au bani), unii oameni, aflati probabil sub presiunea lipsei banilor, au incercat sa faca demersurile necesare pentru a putea obtine o suma de bani ce ar fi putea fi folosita pentru satisfacerea nevoilor. Este adevarat, ca teoretic, bancile nu au probleme care sa le puna sub semnul intrebarii existenta pe piata, insa datorita evolutiei nu tocmai favorabile a pietei, sunt destul de reticente in ceea ce priveste acordarea creditelor catre populatie. Astfel, dupa ce clientul depune intentia lui scrisa, dosarul de credit, urmeaza analiza acestuia de catre analistii de credit, analiza ce este facuta dupa un scoring riguros si care face ca un numar destul de mic de cereri, sa fie aprobate.

Daca inainte de criza financiara, se aprobau creditele cu un procent ridicat, acum situatia s-a intors catre polul opus. In acest mod, sunt blocate multe activitati ce ar putea fi desfasurate, scade consumul populatiei (si datorita faptului ca un numar mare de oameni raman fara locuri de munca), si in mod direct, poate si profitul bancilor. Nu se poate afirma ca profitul inregistrat de catre institutiile financiare bancare, se bazeaza exclusiv pe activitatea de creditare, insa are o contributie si aceasta.

Acum asteptam banii de la FMI, in speranta ca se va da drumul la creditare, insa cu siguranta nu va mai exista aceeasi usurinta de obtinere a acestora cu perioada dinainte de aparitia crizei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu