Pagini

vineri, 29 mai 2009

Concediu fara plata sau somaj?

Datorita activitatii intense pe care o desfasoara, multe firme se gandesc cum sa-si reduca substantial costurile, si aleg fie sa dea bani la negru si sa figurezi cu mai putine ore lucrate pe cartea de munca..fie te baga in concediu fara plata, si eventual tu iti incasezi salariul in continuare la negru, fie iti sugereaza sa iti bagi somaj..ca sa mai iei niste bani in plus.

Vorbeam cu cineva despre asta si am ajuns la concluzia ca exista avantaje si dezavantaje de ambele parti.

Daca alegi concediu fara plata, nu mai esti asigurat din punct de vedere medical, dar oricum daca ai nevoie de ceva, Doamne Fereste, tot trebuie sa platesti ca nu te baga nimeni in seama in tara asta daca nu vede banii.
Daca alegi sa intri in somaj, beneficiezi de acesta pe o perioada de 6 luni, in cazul in care ai vechime sub 5 ani, 9 luni daca ai vechime de 5 ani si un an, daca vechimea este de cel putin 10 ani. Insa in perioada in care incasezi bani de la stat, esti obligat sa mergi o data pe luna la intalnirile care au loc in vederea gasirii unui loc de munca..si esti fortat la un moment dat sa accepti un loc pe care ti-l propun, daca ai refuzat de doua sau de 3 ori, ti se va intrerupe somajul.

Cel mai bine este sa nu ajungi intr-o asemenea situatie, daca totusi se intampla, ce faci?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu