Pagini

miercuri, 27 mai 2009

Ne ajuta scoala?

De ce oare pierdem atat de multi ani in scoala? De ce este scoala obligatorie?


Cand eram in scoala generala credeam ce imi spuneau parintii..."invata ca sa castigi o paine mai usor" si le-am urmat sfatul, am terminat scoala..am intrat la liceu la profil mate-info..m-am inscris la facultate, am absolvit-o..si povestea continua. Insa daca ma uit in spate, ma intreb la ce m-a ajutat concret? Doar ca stiu niste notiuni din punct de vedere teoretic, doar ca am auzit de anumite lucruri pe care poate nu le-as fi auzit daca nu urmam facultatea X?

Okay, dar ce te ajuta sa faci practic scoala? Ca ajungi la varsta finalizarii tuturor etapelor din viata de "scolar", si vrei sa te angajezi..moment in care iti dai seama ca nu stii sa faci nimic, iar angajatorii vor experienta.

Nu mai bine, o lasi mai usor cu scoala..inveti tu singur ceea ce iti place, pregatindu-te pentru un domeniu anume..si eventual facand ceva cursuri pentru a-ti demonstra cu diplome anumite notiuni insusite?

Eu dupa doi ani de munca, ma vad in fata cautarii unui alt loc de munca..si ma intreb, pe ce drum s-o iau..de ce am pierdut atat de mult timp pentru studiu..in loc sa fac altceva?

9 comentarii:

  1. Pe criza asta scoala are o insemnatate putin mai mare. Asta daca studiezi ceva ce te ajuta in viata (si chiar inveti/intelegi si nu te duci doar ca sa ai o diploma, crezind ca e un plan de backup). Unii o fac (sau incearca, cum a fost la mine) doar ca sa inchida gura familiei. N-am terminat si nu ma intereseaza.
    Better live 1 day as a lion then 100 days as a sheep.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca din contra, pe criza asta conteaza experienta si ce stii concret sa faci..degeaba ai studii, si nu esti bazat pe ceva anume. Angajatorii cauta oameni deja formati, ca sa nu mai cheltuiasca bani cu training-uri si alte cele.

    RăspundețiȘtergere
  3. noi (romanii) am fost mereu obisnuiti cu multa carte...sa stim cate putin din orice si asta ne-a tras in jos foarte tare. Adica, de ce sa invat eu putin din asta, putin din asta...si cand ma duc sa ma angajez realizez ca nu stiu nimic. Adevarata reforma ar fi sa fie lasati fiecare sa invete ce ii place si atunci , daca stau 12 ani intr-o scoala si apoi inca vreo 5-6 prin facultate studiing ce ma intereseaza, pai voi fi pregatit pana in dinti sa ma angajez. dar mai e cale lunga pana acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai fratilor...romanii sunt mereu in top 3 a olimpiade de matematica s.a.m.m ... sa ineti mult te ajuta sa iti antrenezi creierul....din propie experinta va zic ca daca nu faceti nimik deveniti in 3 ani o leguma din pd vedere intelectual...la aia ajuta multa carte....formarea si dezvoltarea ta....e gresit sa crezi ca faci cea inutil ...dar e mereu bine sa ai un scop fix...invat x pt ca in aia vreau sa excelez, iar altele vin imediat dupa aia...

      Ștergere
  4. Poate ne vom trezi la realitate si vom sti cum este mai bine sa procedam, astfel incat sa ne fie bine. Ca oricum la sistemul de invatamant din tara noastra..petrecem si foarte mult timp in scoala, si ..degeaba, la ce calitate a pregatirii exista.

    RăspundețiȘtergere
  5. Scoala te ajuta intr-o mica masura .Pana la 18 ani tot ceea ce memorezi este pentru totdeauna,un bagaj(minim) de cunostinte pentru toata viata.(ca invatamantul romanesc este mult si nu chiar calitativ e partea aIIa).A-ti gasi un loc a reusi apoi intr-o cariera depinde in foarte mare masura de cat de norocos esti.La 18-19ani este destul de dificil,mai ales in ziua de azi, sa-ti definesti propriile dorinte.Privite din exterior multe meserii pot fi frumoase.A face un lucru nu inseamna ca trebuie sa-ti si placa.Poate de aceea uneori e necesar a trece prin mai multe locuri de munca pentru a descoperi ce-ti place sa faci,pentru a te descoperi pe tine ca om,pentru a-ti intregi personalitatea.
    Avem noi,romanii,in privinta asta un defect ramas din vremuri ,cand faceai o facultate doar ca sa ingrosi randurile de ingineri(nu vreau sa jignesc pe nimeni),repartizati prin toate colturile tarii.A-ti forta copilul sa faca o facultate fara a tine cont de dorinta si personalitatea sa echivaleaza cu o condamnare viitoare la plictiseala si nemultumire.Si mai cred ca nici sistemul de invatamant nu acorda prea mare atentie dezvoltarii personalitatii elevilor...si multe ar fi de spus,dar ma opresc,sa nu fiu plicticoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord cu tine darry.anna..chiar asa este.
    Referitor la atentia acordata de sistemul de invatamant asupra dezvoltarii personalitatii elevilor..cred ca deja dorinta noastra este mult prea mare, invatamantul romanesc a ajuns intr-o stare in care nici nu mai poti avea pretentii ca un copil sa plece cu ceva cunostinte din el, sa il mai si ajute in dezvoltarea personala..e foarte greu (iar ei saracii nu au nicio vina)

    RăspundețiȘtergere
  7. cat despre invatamantul romanesc...cine zice ca nu se face scoala se inseala...facultatile din romania au profesori f buni...finalizant mate-info am vazut cu ochii mei coleg care s-a detasat de multe universitati de prestigiu din lume...sistemul nu e putred...banii sun t putini pt un profesor de unde si lipsa de interes in multe cazuri..copii sunt needucati si merreu aduc jigniri la adresa profilor...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau sa va zic o chestie . Ai o singura viata care depinde sa faci ceea ce iti place cel mai mult si ce te face pe tine fericit si sa ai un castig din asta si sa profiti de viata nu de scoala . Scoala te duce pe drumu ei , nu pe al tau , e ca si o manipulare ascunsa care peste 60% din oamenii din intreaga lume chiar si mai multi sa zic asa nu o vad si merg in viata ca niste roboti , unora cauta un loc de munca ca sa faca niste bani si poate nu ii place ce face dar el zice ca nu poate schimba asta si continua pana moare ca sa aiba bani pt familie . Statul face asta daca nu va-ti dat seama inca , multi oameni nu gandesc ca si mine si poate nu ma inteleg dar asa este . Poti sa nu ai scoala deloc si sa iti dezvolti mintea si creierul prin cartile despre viata si psihologie si chiar despre BANI . Acele carti sunt cele mai folositoare pentru un succes sau pentru a intra doar cu ajutorul creierului tau si gandirii tale date chiar de tine , noi face decizile in viata , noi daca avem cea mai mare incredere data de subconstientul nostru putem avea un succes imens . Nu va-ti dat seama ca tot ce facem se rezuma la bani ? asta este rezumatul la acest subiect pentru voi

    RăspundețiȘtergere