Pagini

vineri, 12 iunie 2009

"Dragostea dureaza trei ani"


... de Frederic Beigbeder

Probabil titlul sugerează tot...scoate în evidenţă subiectul acestei cărţi, care ma aşteaptam să fie tratat sub o altă abordare..sub altă formă.

Din punctul meu de vedere este o carte comercială, o carte care nu transmite niciun mesaj concret sau vreo informaţie utilă..mie nu mi-a plăcut, trebuie să recunosc.

Contează mult şi prima impresie, pentru mine s-a constatat a fi adevarata şi acum..când am deschis cartea şi am văzut că este scrisă foarte lejer, cu caractere mari si foarte mult spaţiu între rânduri..am zis din start că asta e lălăială..să scoată multe pagini pentru a justifica preţul ridicat al cărţii..şi aşa a fost.
La început încearcă să ne demonstreze că dragostea durează trei, că ne grăbim să ne căsătorim..dar apoi divorţăm, suntem răniţi..nu mai avem încredere într-o relaţie..ne spune autorul cum îşi petrecea timpul în beţii fiind convins că totul durează doar 3 ani..cum părinţii lui fiind împreună de o viaţă, s-au complăcut situaţiei..ca de fapt între ei nu mai există nimic.
Ca mai târziu să se îndrăgostească..să aştepte despărţirea tipei respective de soţul ei..iar în sfârşit să numere zilele şi să vadă că au trei ani..iar ei sunt împreună şi sunt fericiţi.

Mi s-a părut aiurea abordarea per ansamblu a cărţii, încearcă să convingă cititorul că după trei ani, dragostea existentă între 2 persoane se va termina, ca la sfâşitul cărţii..să transmită un mesaj de genul: v-am tras ţeapă, nu a adevărat..şi ne spune de mare dragoste între el, autorul,şi o anume Alice.

Părerea mea referitoare la acest subiect, este că nu neapărat dragostea durează 3 ani, depinde de relaţie şi de persoanele implicate. Că dacă doar unul dintre parteneri este interesat..e clar că la un moment dat, oricât de multă dragoste şi bunăvoinţă ar exista..cu timpul totul se va spulbera..nu poţi să tragi de unul singur: "la căruţă este nevoie de două roţi, nu doar de una" Însă dacă ambii parteneri consideră că jumatatea lor este tot ce şi-au putut dori, vor trece împreună peste toate..dragostea se poate menţine..se poate aduce noutate în permanenţă pentru a nu apărea monotonia..totul se poate aduci când îţi doreşti să fii fericit şi să împarţi dragostea cu persoana potrivită.

Consideraţi că la un moment dat totul se termină şi stăm din obişnuinţă într-o relaţie? Credeţi că totul este ciclic şi se repetă?

4 comentarii:

  1. Cine poate garanta durata unei relatii intre doua persoane?Nimeni.S-apoi de ce sa te gandesti cat va dura relatia.Vei fi mai fericit daca vei sti cate zile mai are relatia?:)Fiecare cuplu ,casatorit sau nu ,are propia sa reteta de relatie.Reteta relatiei fericite nu se poate generaliza.
    Ce spune domnul F.B. in cartea sa este doar parerea sa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţi consideră obişnuinţa, mai ales într-o relaţie, ceva peiorativ. M-as aventura sa spun ca obisnuinta este un lucru normal, de care avem cu totii nevoie. In primul rand, obisnuinta are la baza iubirea. In momentul in care iubesti un om, iti doresti sa-i fii cat mai aproape. Incepi sa-l cunosti usor usor, sa te indragostesti si mai mult de felul lui de a fi...sa te obisnuiesti cu el. Ganditi-va doar cum ar fi sa stam langa un om alunecos, care se schimba dupa cum bate vantul, fara sa ne dea nici macar o crenguta de care sa ne prindem! Asa s-ar intretine iubirea?
    Apoi, e vorba de modul de viata pe care il construiti impreuna. Iar daca acesta este unul sanantos, frumos, el in sine surprinzator (adica sa pastrati momente de nebunie impreuna, care sa spulbere plictiseala si atmosfera anosta), relatia nu are cum sa se rupa doar pentru ca a intervenit obisnuinta. As putea chiar sa spun ca sunt anumite ritualuri de familie care dau gust relatiei: cina servita mereu impreuna, pranzul de duminica, iesirea la iarba verde de Paste in fiecare an...etc. Omul are nevoie de obisnuinta, pentru ca are nevoie de siguranta! Altceva spulbera iubirea in timp! Poate ca iubitii uita sa mai petreaca timp impreuna, se lasa dusi de activitatile cotidiene si nu-si mai pastreaza un timp al lor, numai al lor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Quote Cora: " Omul are nevoie de obisnuinta, pentru ca are nevoie de siguranta!"
    Subscriu!

    In ce priveste durata unei iubiri, e discutabil! In relatia mea am trecut prin n stari, etape si intr-adevar am sesizat o oarecare ciclicitate de la palirea pasiunii, in anumite momente, pana la revenirea acesteia in forta si reimprospatarea aerului relatiei. Durata iubirii depinde de preocuparea partenerilor pentru relatia de cuplu si cultivarea idealurilor comune, de statornicia celor implicati si multi alti factori...

    Quote Anne: "v-am tras ţeapă, nu a adevărat..şi ne spune de mare dragoste între el, autorul,şi o anume Alice."
    Iubirea lor o fi exceptia de la regula;))..

    Un wk placut, Anne!
    O sa mai vin in vizita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Miha, atat pentru pareri, comment cat si pentru urari.
    Te mai astept pe aici cu mult drag. Pupici

    RăspundețiȘtergere