Pagini

duminică, 28 iunie 2009

Super meserie

Ştiţi care este? E foarte simplă, nu se cere experienţă, nu contează ce studii ai sau ce ai studiat efectiv, dacă ai făcut asta, nu ai un program fix, nu ai stres, nu eşti pus în faţa unor disponibilizări, sună bine? E vorba de activitatea desfăşurată de către "ai noştrii" atât în România, cât şi în alte ţări, legată de..cerşit.

Azi venind acasă, am auzit de la distanţă vocea unei "ciori" ( nu pot să îi zic altfel de data asta) care încerca să-şi expună talentul prin intermediul unei melodii a cărei versiuni făceau referire la ideea de a-i da şi ei un pic de ajutor. Când am ajuns mai aproape, am văzut-o pe un trotuar, alături de mama ei probabil (tânără de asemeni şi fără vreun handicap sesizabil), întinzând mâna în faţă şi cântandu-mi "duios". Mi s-a părut un pic aiurea, pentru că era probabil de vârsta apropiată cu mine..era îmbrăcată foarte bine, aspectul fizic nu te-ar fi dus cu gândul că este cerşetoare dacă nu ai fi văzut-o în acţiune. De ce să meargă să se chinuie la muncă, dacă are talent de care se poate folosi pentru a-şi înmulţi veniturile?

Chiar am mai auzit, că sunt persoane care iau ceva milioane bune pe zi din această activitate. Mai sunt si unele persoane care chiar profită de suferinţa unor semeni pentru a câştiga bani, îi forţează/obligă să stea pe stradă uneori în temperaturi extreme şi fără pic de mâncare pentru a cerşi.

E normal că atâta timp cât unui om i se face milă când îl vede şi încearcă să-l ajute, dându-i un bănuţ, mai bine un alt om care face la fel, suma câştigată pe zi este considerabilă.
De multe ori mă întreb oare chiar e bine să ajutăm pe oamenii săraci care stau la cerşit pe stradă? Oare banii chiar sunt în folosul lor sau ajung la altcineva?

Personal, mie oricât de multă milă mi se face de cineva, de cele mai multe ori mă abţin..poate nu e bine, poate sunt rea..dar nu vreau să risc să le dau altora bani. Se zice că daca vrei sa faci un bine, să-l faci fără să te intereseze ce se întâmplă în rest..dar eu nu pot.
Prefer să ajut un om care chiar cred că are nevoie şi să plec mulţumită sufleteşte.
Greşesc?

11 comentarii:

  1. Anne, cersitul e o mare palma peste obrazul "civilizatiei" noastre urbane cu fard democratic.
    Pe mine ma impresioneaza doar batranii decenti care stau in coltul lor discret si nu cer nimic in mod direct, ci doar asteapta demn un semn de ajutor.
    Acelora le ofer fara ezitare o dovada a compasiunii mele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pescarus esti demn de lauda.
    Eu sunt cam reticenta..nici nu stiu ce sa mai cred, sincer

    RăspundețiȘtergere
  3. Fetelor,si eu sunt cam reticenta cu cersetorii...Cine stie unde ajung banii aia?! Dar daca vrem sa ajutam,eu cred ca mai bine le cumparam ceva de mancare! Ce credeti,nu e mai indicat asa? Atunci vedem imediat reactia lor...Mi s-a intamplat sa mi se spuna ca nu le place tipul acela de paine,era paine de casa!! Plus alte pretentii!! Va vine sa credeti?? Arunca ce nu le convine. Si-atunci ce sa mai crezi? Vor bani,doar bani!! Ei,si noi am vrea dar cine ne da pe degeaba?? A,ei sunt mai smecheri,asta da,asa e !! Noi ramanem fraierii..!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  4. Am patit si eu asa L'automne, ba mai mult..am trecut pe langa un om foarte batran, care avea in mana un baston, mi-a cerut el ceva pt "Sf. Vineri de azi"..nu l-am bagat in seama, si cand a ridicat bastonul ala de nervi..m-a lovit fix in mana. M-am si speriat :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne fereste,draga mea!!! Ma sperii! Inseamna ca mai bine evitam orice! Nu stiam ca devin si violenti...Ce urat,chiar de speriat!! Nu mai ai incredere nici sa dai ceva de pomana!! Risti sa te trezesti cu ea aruncata in cap sau cu vreun bat!! Oribil!! Pe astia chiar nu-i vede nimeni,sa mai curete orasul de ei? Ia te uita domnule,pana unde s-a ajuns!!!!!! Sa stii ca la asta nu ma mai gandeam! Aia cu mofturile inseamna ca a fost fleac pe langa patania ta!!
    Fereste-te cat poti,draga mea,stai deoparte!! Sa cautam alte metode pt a face binele!! Mai la indemana,gasim noi!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  6. NIMENI! Eventual daca muncim..pe vremea asta de criza..mai castigi un banutz, altfel..nimeni nu ne baga in seama

    RăspundețiȘtergere
  7. Vedeti cum am ajuns? Niciodata cand am dat, nu am mers pe principiul ca s-ar putea sa nu primesc ceva,vreodata! Uite ca au venit timpurile in care sa ne mai si punem problema asta!!
    Noua nu ni se respecta drepturile,ce sa mai vorbim de primitul degeaba...
    Inaintea Lui Dumnezeu,nu stiu daca e bine!! El ne cere sa fim buni si smeriti!! Trebuie gasite cai pt implinirea acestor lucruri!!! Sa nu ne inraim totusi atat de mult,doar sa fim mai atenti la semnalele din jur!!!!!!!
    Mereu aproape,
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa este L'automne, tu ai perfecta dreptate..dar acum, in perioada grea care o traversam, situatia s-a schimbat.
    Chiar am o colega la master, care saraca sta in camin aici in Bucuresti, si locul de munca este instabil acum..nu stie ce se va intampla maine, e posibil sa fie nevoita sa se intoarca la bunicii aflati la Buzau, pana in toamna cand va incepe din nou scoala. Aici nu se poate descurca, pentru ca se plateste caminul..ii trebuiesc si ceva bani pentru hrana, nu mai zici de altceva..ori daca nu ai niciun venit, de unde?
    Ma intrebam oare cum e mai bine, sa fii cersetor si sa nu ai nicio grija pt ca oricum ti se da..sau sa te afli intr-o situatie in care nu te poti descurca si nimeni nu se uita la tine..spun doar ca esti tanar, esti bun de munca..dar unde?

    RăspundețiȘtergere
  9. Cata dreptate ai,gandesti exact ca mine!! Faci scoala cum trebuie,te pregatesti sa fii bun si competent,iti dai interesul poate mai mult decat altii care au multe chestii asigurate,dar ...unde sa te duci?? Cine sa te angajeze si sa te aprecieze?? Poti sa fii oricat de bun,n-ai nicio sansa!! In Bucuresti poate,poate, dar in provincie,sigur nu!! Stiu cat e de greu...Tristete nemarginita...Unii se vor grabi sa spuna ca se descurca,dar descurcareala lor e nedreapta in raport cu dreptatea si competenta! Si-atunci ce-ar mai fi de zis? N-avem nicio putere,doar speranta la Dumnezeu!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  10. Aia e singura care ne-a mai ramas, speranta..fara ea, suntem morti. Cu putere si nadejde in cel de Sus, vor trece toate..la timpul lor se vor intampla.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere