Pagini

joi, 9 iulie 2009

Din.. "Atlas de mitocanie urbana" (partea I)


Valutistul de trotuar
Dolarus Manglitorus

Specie - din fericire - dispărută, Valutistul are şi azi moştenitori genetici în "persoana" Mârlanului de Dorobanţi sau a Cocalarului de Trafic. În vremurile demult apuse, îl întâlneai pe lângă casa omului (de schimb valutar), scoţând sunete de genu' "hai, băiatu', că am io mărci şi dolari mai eftini", "hai, fratele meu, să te fericesc cu un parfum original, să moară, să facă, să dreagă..." În afara gălăgiei specifice speciei şi a tupeului obţinut sub protecţia turmei, Valutistul molfăia seminţe şi scuipa pe jos, astfel încât trotuarul din jur, teritoriul său, să fie foarte bine delimitat. În urma migraţiilor repetate în vestul Europei, Valutiştii au fost exterminaţi de propriile apucături, precum furtul sau contrabanda.

Trelingarul de Colţul Străzii
Prostaceae Comunis Banalis

Cea mai veche specie din regnul ei, Trelingarul de Colţul Străzii are ca semne distinctive, aşa cum bine au subliniat oamenii de ştiinţă în denumire, treningul completat de freza nereuşită à la Beckham şi şuviţele blonde de prost-gust. Penele de pe spate îi demonstrează legăturile de rudenie cu Gherţoii de Bloc, părinţii lor, sau cu rudele lor mai bogate, Ţăranii de Mall. Sunt animale sociale care trăiesc în haită... sau mai degrabă în stol, dacă judecăm după IQ-ul destul de scăzut, similar cu cel al păsărilor mici. Fiinţe foarte zgomotoase indiferent de oră, îşi petrec viaţa agăţaţi de gardurile care mărginesc aleile din faţa scărilor de bloc, lăsând în urmă, în fiecare seară, în momentul în care se retrag către vizuină, munţi de coji de seminţe şi cutii de bere ieftină. Mereu în perioada de împerechere, Trelingarul de Colţul Străzii nu va ezita să încerce să abordeze orice tânără care trece prin faţa blocului cu câte un "Pisi!", incapabil să înţeleagă că prostul-gust altoit pe prostia lor nativă "nu e combinaţie".

Gherţoiul de Bloc
Apartamentus Ruralus

Animal sociabil pe scara aşa-zisei evoluţii, Gherţoiul de Bloc ţine cu tot dinadinsul să interacţioneze zilnic cu semenii săi. De câte ori are ocazia, acest specimen mereu spărgător de seminţe, blochează ghena cu propriul gunoi, face focul şi grătarul în văzul tuturor pe ritmuri de manele sau îşi repară şi spală maşina în faţa intrării blocului, în compania animalului preferat - petul de bere. Prin aceste ritualuri, Gherţoiul de Bloc ţine morţiş să-şi marcheze teritoriul, ajutat adesea şi de femela lui, femelă care, atunci când găteşte, are grijă să ştie toată scara. Şi, pentru ca spectacolul zoologic să fie complet, Gherţoiul de Bloc îşi scoate câinele la plimbare în fiecare zi, având grijă să umple trotuarul cu cât mai multe semne distinctive.

Piţipoanca de Companie
Siliconatus Felina

Poate cea mai răspândită specie din fauna urbană , Piţipoanca de Companie se distinge uşor în peisaj, numele vorbind de la sine despre apucăturile speciei. Superficială, stridentă şi opulentă, ea se va afişa întotdeauna în dreapta unui Mârlan de Dorobanţi sau a unui Ţăran de Mall. Fiinţe nocturne, de tip club, poartă de-a lungul zilei, indiferent de condiţiile atmosferice, ochelari de soare mari şi negri pentru protecţia ochilor. Aflate permanent în căutarea hranei, au în dotare genţi mari şi scumpe, de marcă evidentă, necesare depozitării acesteia. Sunt fiinţe comunicative, telefoanele mobile devenind de-a lungul vremii o prelungire firească a urechii. Le place să apară la televizor, unde vorbesc despre orice. Visul lor este ca, măcar o dată în viaţă, o cunoscută revistă de poze să le publice fotografia şi să le laude pentru preţurile exagerate ale veşmintelor şi accesoriilor. Apelativul "Hai, fată!" este, de departe, cel mai utilizat în comunicarea verbală.

Sursa: Atlas de mitocănie urbană
Editura ART, 2009

5 comentarii:

  1. Super tare!! Cea mai tare ...ramane tot Pitipoanca! Ai observat cum este catalogata mai nou? Femeia sigura pe ea,care stie ce vrea!!! Un fel de ...asa da! Sau...luati exemplu,fraierelor! Toate se inghesuie sa apara peste tot si sa domine paginile revistelor,oare de ce? Nu mi-am dorit niciodata sa apar pe undeva ,tv sau reviste.De unde vine fuga asta dupa publicitate in orice conditii? Ti-ai cumparat o acadea? Esti tocmai nimerita sa ne vorbesti despre ea tuturor! Sau mi se pare foarte tare chestia cu prezentarile de tipul..."ex-iubita lui y","fata de la pagina 5","amanta iubitului lui z"...Asta da categorisire! Fete super destepte,care se misca rapid si in directiile cele mai potrivite! Sunt chiar la mare cautare pt show si alte retete aducatoare de audiente record! Cum sa te pui cu ele,sunt cineva! Sunt "valoroase" si "pretioase"!
    Ce au ele,n-are nimeni! Cam da! In fond,e lumea lor;timpuri de dezmat si rusine!

    Pupici pt un copil bun!!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  2. DA! Vesel dar foarte trist în acelaşi timp...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte tare:))...am scris si eu ceva de gen aseara(imi picasera un pic nervii pe genul asta de oameni:D)...offf...unde ne indreptam oare ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-o directie cam..incerta. Intrebarea e daca vom realiza ca mergem foarte prost si trebuie sa facem ceva pentru a "ne reveni"

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa facem tot posibilul ca tot pentru noi si cei care vin din urma facem:)

    RăspundețiȘtergere