Pagini

vineri, 31 iulie 2009

Mediul in care traim ne influenteaza comportamentul?

Anul trecut am botezat o fetita, care provenea dintr-o familie al caror membri nu erau impreuna. Tatal copilului nu a vrut sa-si recunoasca copilul, iar mama acestuia nu a fost de acord cu intreruperea sarcinii, astfel a adus-o pe lume. Iar bunicii (mama fetei care a ales sa aduca fara sprijinul tatalul, o fiinta mica si scumpa), de asemenea sunt despartiti si traiesc separat.

Mi-a fost mila de acel copil, stiu cat este de greu sa cresti fara dragostea ambilor parinti, si asta nu pentru ca as fi trecut eu prin aceeasi situatie, am avut alaturi de mine "caldura" ambilor membri ai familiei, dar pentru mine nu a fost suficient..deci pentru ea, cu siguranta prezentul si viitorul nu sunt si vor fi tocmai roz.
Credeam ca totusi o sa fie bine, dragostea mamei o s-o ajute sa creasca si sa se dezvolte ca un copil normal. Realitatea insa este alta, la randul ei mama copilului are probleme cu parintii, nu se inteleg absolut deloc..si mediul in care a locuit si traieste in prezent este unul nefavorabil pentru ca un om sa poata trai linistit. A avut o copilarie foarte grea, a crescut mai mult singura, acum nu se intelege deloc cu mama ei, nu-l poate uita pe tatal copilului si mai grav este faptul ca incearca sa stea cu o persoana si repeta aceeasi greseala pe care a facut-o si in trecut, si in urma caruia a venit pe lume acest copil.

Pentru ca orice om ajunge la un moment in culmea disperarii, m-a sunat ieri sa ma intrebe daca ne-am putea vedea pentru ca este distrusa, nu stie cum sa procedeze sa-si revina si vrea sa vorbeasca cu mine. Nici nu am stat pe ganduri si ne-am vazut, asta dupa ce timp de 2 luni nu am vorbit decat la telefon.
Ceea am vazut mi s-a parut foarte crunt, finuta mea are un comportament foarte salbatic..nu te poti intelege cu ea, doar urla si tipa atunci cand nu faci ceea ce vrea ea. Am incercat sa ma joc cu ea, vorbind cu ea si incercand s-o fac sa ma inteleaga si sa nu mai reactioneze asa..rezultat a fost unul bun, copilul ma asculta si se distra cu mine...iar cand am plecat, voia sa vina cu mine si incepuse sa planga.
De aici reiese foarte clar, ca mama ei nu are rabdare sa comunice cu ea, sa-i acorde atentia necesara si s-o faca sa inteleaga ce este bine si ce nu, sa intre in "pielea de copil " pentru a-i aduce zambetul pe fata (stateam la nisip si cauta resturile de la tigari si le baga in gura, apoi continua cu pietre..mama ei nu o urmarea, doar eu stateam cu ochii la ea, ulterior mergea sa ii ia alea din gura..iar la cateva minute povestea se repeta consecutiv..pentru mine nu este normal, un copil trebuie sa inteleaga atunci cand ii spui ca nu este voie, dar trebuie sa-l ajuti sa ajunga la acel nivel).

Trist este ca pe o parte situatia e normal sa se prezinte asa, mama copilului nu este un om puternic care sa realizeze cum trebuie procedat pentru ca lucrurile sa se desfasoare normal, pentru ca viata fiintei ce o are sa nu fie afectata de problemele pe care ea le traieste..iar mediul in care traieste fetita cea mica este unul nefavorabil. Asculta numai adresari urate, in permanenta certuri, nu are parte de afectiunea ce ar trebui s-o primeasca din partea mamei sau a bunicii cu care sta in casa.
Am incercat sa vorbesc si s-o fac sa inteleaga ca drumul pe care merge nu este unul bun, daca acel copil la un an si patru luni se comporta asa, mai tarziu o sa fie si mai rau. Dar trebuie sa realizeze ca asa este, pentru ca altfel sunt doar cuvinte care au trecut pe langa urechea ei..este un mesaj pe care nu l-a putut receptiona.

Imi doresc din tot sufletul sa le fie bine, insa este foarte greu..nu pot sa stau zilnic in prezenta lor, ca m-as ocupa eu de copil si as ajuta-o si pe mama ei sa depaseasca greutatile (prin comunicare)..dar acel lucru este imposibil, ce sa fac oare sa fie bine?

8 comentarii:

  1. Anne, am trait si traiesc si eu o situatie asemanatoare. Sunt si eu nanuta, stiu cum este sa vezi tulburari de comportament la copilul al cariu parinte spiritual esti, si sa simti ca ai mainile legate, ca nu poti face nimic...
    Am ajuns la o concluzie : ii spun mamei copilului tot ce ma deranjeaza, de cate ori am ocazia, insa nu pot influenta - din pacate - destinul copilului.
    Anne, tot ce poti sa faci este sa iti vezi finuta cat de des posibil. Dar nu te judeca prea aspru, mai mult de a-i da sfaturi mamei chiar nu poti face...

    RăspundețiȘtergere
  2. Leo faceam si eu asta la inceput, ii spuneam parerea mea referitoare la unele lucru, insa fara niciun rezultat. De exemplu, la 5-6 luni ii dadea sa "manance" usturoi cu mamaliga si peste. Nu am experienta in cresterea copiilor, insa consider ca la varsta aceea inca nu are dezvoltate toate organele astfel incat sa poata digera o mancare "grea" pentru ea. Raspunsul a fost: "ii dau de toate ca sa nu fie mofturoasa cand o sa fie mare". Okay, insa este mult prea mica incat sa ii dai de toate..usturoiul ala uneori iti da dureri de cap tie ca om mare, nu unui copil mic.
    I-am cumparat inainte sa nasca "Mama si copilul", considerand ca poate ii va fi de folos..dar zace pe undeva prin casa, probabil nedeschisa niciodata.
    Ma simt neputincioasa, nu este copilul meu si nu ma pot ocupa propriu-zis de el..dar totusi, mi-ar placea sa se intample o minune

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicata situatie.Sa insisti sa mearga in colectivitate ,s-ar putea sa fie o schimbare in bine pentru copil.Sa incerci sa o iei o zi intraga cu tine,fara mama ei,sa ii oferi o alternativa.Asta asa,o data pe luna.Instinctiv,copilul va sti care e modelul lui de viata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna idee Mihaela, nu m-am gandit la varianta de a sta cu ea o zi..problema mai neplacuta este ca trebuie sa invat sa schimb pampersi, dar nu e greu atunci cand iti doresti sa faci ceva :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Am spus si eu de atatea ori, ca si tine : "Ma simt neputincioasa, nu este copilul meu si nu ma pot ocupa propriu-zis de el". Sunt sigura ca tu faci ce-ti sta in putinta... O minune, bine zici.

    RăspundețiȘtergere
  6. E o situatie tare delicata,iubita mea si...oricat te-ai stradui sa faci ceva,tot in van va fi pt mama copilului,ba chiar ai putea sa-ti atragi antipatia ei...Acela e felul ei de-a fi si nu suporta "corectii",accepta starea de incertitudine in viata ei si ce e mai rau e ca totul se rasfrange asupra acestui copil...N-ai prea multe variante! Se vede ca repeta greseli si cred ca nici de data asta relatia ei actuala nu e stralucita...Fii rezervata,spre binele tau! Cine stie ce fel de om este actualul si vede in tine un intrus?! Oricum nici ea nu e departe(sa-mi fie cu iertare!). Ceea ce poti face este sa te rogi pt copil,atat! E ffff important! Eventual ii poti trimite mici atentii cu anumite ocazii!!

    Te sarut din suflet,draga mea si ma minunez de inalta ta capacitate de daruire! Fii binecuvantata!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga mea am incercat sa fiu rezervata, mai ales atunci cand am vazut ca efortul meu de a incerca sa-i transmit un mesaj de bine,a fost in zadar...poate atat este puterea ei, poate atat vrea sa inteleaga, nu stiu..dar o las sa-si creasca singura copilul pentru ca este al ei. Are dreptul de a alege calea pe care vrea sa mearga si ce vrea sa faca cu viata ei si a celor din jur. Acest lucru insa nu este tocmai placut, mai ales atunci cand vad ce se intampla si nu sunt de acord cu ele..dar trebuie sa ma abtin.
    Acum inca este mica finuta mea, voi mai astepta sa creasca un pic si voi face ceea ce mi-a zis Mihaela (consider ca este o buna idee de urmat), o voi lua sa stea in weekend cu mine si in felul asta le ajut pe amandoua (si pe mama care se va odihni si va scapa de griji, si pe cea mica de a o distra).
    Micile atentii oricum le primeste mereu, fara nicio ocazie..insa nu este suficient, ca ea nu stie..doar le strica si atat.
    Multumesc draga mea!
    Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu sincer sa fiu ce sa spun de situatie...e foarte greu deoarece daca intervii "prea mult" e posibil sa nu iti fie apreciat gestul si sa risti sa iti atragi o antipatie ilogica...pe de alta parte, daca nu intervii mai deloc nu te vei simti tu bine, stiind modul de viata al finutei tale...e o solutie buna(zic eu) sa o iei asa din cand in cand pe la tine, dar in acelasi timp, fii foarte atenta la reactiile mamei sale si daca poti, incearca sa o faci sa se gandeasca de 2 ori inainte de a face un lucru pentru fetita ei...daca ar constientiza cat de mult o afecteaza in drumul ei spre viata, sunt sigur ca nu ar mai face asa...sper din tot sufletul sa iasa bine. Doamne Ajuta:)

    RăspundețiȘtergere