Pagini

joi, 30 iulie 2009

Neconditionat de varsta

Mi-a atras atentia un articol legat de o "tanara" doamna, aflata la varsta de 83 de ani, care a castigat medalia de aur la proba de 5 km mars, in cadrul celei de-a 19-a editii a Reuniunii de Atletism pentru veterani, care se desfasoara in Finlanda (in Lahti). Imediat cum am citit, m-am intrebat oare nu cumva este doamna care locuieste in cartier cu mine, la cateva blocuri distanta, si despre care stiam ca a obtinut foarte multe medalii pe parcursul vietii la atletism? Am cautat sa vad cateva poze cu dumneaei, si intr-adevar..este d-na care in timpul anilor de generala a organizat un maraton pe o distanta de cativa km, unde a fost insotita de sotul ei si la care am luat si eu parte.

Atunci am aflat ca alearga de foarte multi ani, impreuna cu sotul ei, ulterior au aparut si la o emisiune televizata, afirmand ca se antreneaza des si considera ca asta reprezinta sanatatea pentru ei. Cu ceva ani in urma, sotul dansei a cazut pe gheata si datorita varstei, piciorul a fost afectat destul de rau, astfel incat acum nu poate merge decat in carja. Dar, se pare ca pentru sotia lui acest lucru nu a fost un motiv pentru care si ea sa renunte la activitatea pe care o desfasura de foarte multi ani, si pe urma careia a castigat foarte multe medalii.

Un bun exemplu pentru noi cei tineri, care am renuntat la miscare..suntem cei care stau pe scaun in fata unui calculator, poate intreaga zi, seara ajungem franti si dormim..urmand ca a doua zi s-o luam de la capat. Nu stim ce inseamna sportul, ce inseamna miscarea care este vitala dezvoltarii si functionarii bune a organismului nostru.

9 comentarii:

  1. Ce articol fain ! Stii, Anne, sunt foarte indicate astfel de exemple, dar eu consider ca noi facem parte din alta generatie. Nu zic ca nu ar trebui sa facem sport, ci ca noua ne e din ce in ce mai greu sa facem sport - mai ales dupa munca asta... adica dupa opt ore in fata calculatorului, te simti lipsit de vlaga si fara chef de viata. Eu una nu pot sa ma adun si sa-mi zic : azi ma duc sa alerg. Cad franta si o iau de la capat a doua zi...
    Ce meserie o fi practicat doamna ? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai ca asta e si mai tare decat postarea anterioara!!! Cum sa mai tii ritmul cu asa ceva?! Cine sa mai aiba timp de alergat pe vremurile astea?! Uite ce coincidenta - sa fiti din acelasi cartier! Fain! E bine ca are timp de asa ceva,mamaitele noastre de la tara,sarmanele,muncesc pe rupte pana cad,din zori si pana noaptea tarziu...Tot sport sa fie?! As zice ca nu! Una e sa faci asta de placere,sa te oxigenezi in pas vioi,alta sa trudesti din greu,cu ultimele puteri...Doamne,mi-e asa de dor de maia mea...,cred ca de-asta o tot pomenesc!! S-a dus tot senina si frumoasa dar atat de trudita... Dumnezeu s-o odihneasca la dreapta Sa!

    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  3. Miscarea prelungeste viata! Cand oamenii traiau peste 100 de ani, mergeau sau alergau peste 15 km pe zi(nu mai stiu unde am auzit asta, dar tind sa cred ca e perfect adevarat).

    RăspundețiȘtergere
  4. Leo De acord cu tine, insa macar in weekend am putea sa ne mobilizam sa facem un pic de miscare. Eu la un moment dat faceam cateva exercitii dimineata, cand ma simteam foarte obosita si fara chef pentru a incepe ziua respectiva, si ulterior parca mi se luminau toate..simteam ca de fapt "oboseala" pe care o asteptam consta in mai multa energie. Asta e..trebuie doar sa vrei ceva ca sa il poti face

    L'automne intr-adevar nu se compara munca din gospodarie cu sportul propriu-zis, insa este buna si acea miscare..asigura tonusul necesar pentru ziua respectiva.

    Dumnezeu s-o odihneasca pe bunica ta, si s-o aseze acolo "unde dreptii se odihnesc"

    Cora Cu siguranta asa este, doamna respectiva chiar arata foarte bine..nu ii dai mai mult de 60 de ani, eu azi am aflat adevarata varsta si nu mi-a venit sa cred

    Cherie , Ana-Maria este intr-adevar de admirat si un bun exemplu pentru noi toti

    RăspundețiȘtergere
  5. Waw... o romanca... foarte frumos, speachless :> :) sa ajungem si noi la fel :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Jos palaria...ar trebui sa fie un exemplu pentru noi toti...nu zice nimeni, dar trebuie sa imbinam lucrul, cu relaxarea si sportul:)

    RăspundețiȘtergere