Pagini

sâmbătă, 29 august 2009

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Astăzi este sărbătoare, cruce roşie, zi în care Ioan Botezătorul a fost omorât pentru că i-a adresat reproşuri aspre lui Irod Antipa, care contrar legii, se căsătorise cu Irodiada, soţia fratelui său.

În amintirea lui Ioan Botezătorul, creştinii obişnuiesc astăzi să postească. Tradiţia populară spune că astăzi nu trebuie să mănânci fructe sau legume de culoare roşie şi să nu tai taie nimic cu cuţitul.

Ce se spune în popor despre această zi:
  • Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat) aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au forma rotundă, sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat
  • Crucea mică este rea de friguri, căci atunci de regulă încep frigurile a prinde pe oameni
  • "S. Ion taie capul pe curechi"; Irod i-a tăiat capul pe curechi". De aceea se posteşte, nu se mănâncă struguri roşii şi varză roşie. Unii mănâncă numai struguri sau ajunează.
  • În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, ci totul se rupe cu mâna; nu e bine să se mănânce fructe rotunde care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpăţâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roşu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii. Informatii preluate de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu