Pagini

vineri, 4 septembrie 2009

Castiguri mari fara efort

Citeam aici cum o ţigancă în vârstă de 23 de ani, ce se ocupă cu cerşitul într-o intersecţie foarte aglomerată din Torino, câştigă pe lună doar 12.000 euro. Mi se pare o sumă foarte mare, având în vedere că practic acest câştig nu presupune alt efort, decât cel de a se plimba ziua pe acolo..iar timpul pe care îl alocă pentru asta este ales de ea, nu are stres sau multă muncă.

Mi-a amintit de ziua de sâmbătă când am ieşit din casă şi am văzut pe holul palierului o femeie de etnie rromă, îmbracată normal..nu cu rochii, baticuri sau alte cele specifice lor, care ţinea în mână un copil şi cu care mergea la uşa fiecărui apartament. Nu am stat să ascult povestea vieţii ei, nu îi bag în seamă..aşa că mi-am văzut de drum. Când am ajuns la colţul blocului, am văzut că erau în gaşcă cu căruţurile la plimbare. Erau destui de mulţi care dădeau de mâncare la copiii mici, iaurt-uri cu fructe şi îi murdăreau în ultimul hal.

Nu înţeleg pentru ce chinuiau acei copii în loc să-i lase să doarmă, pentru că era ora prânzului. Nu păreau oameni necăjiţi care să nu aibă ce purta sau ce oferi copiilor, mai ales că îi hrănea cu iaurturi..deci aveau bani cu ce să le cumpere.
De ce trebuie să apeleze la mila celor din jur când s-ar putea descurca şi singuri, ar putea foarte bine să meargă să muncească..pentru că eu zic că au unde. Dar ca şi în cazul tipei de 23 de ani, câştigurile sunt mari din cerşit..deci de ce ar renunţa.

Să încurajăm cerşitul pentru că se câştigă bine? Sau munca cinstită?


8 comentarii:

  1. Grea treaba,draga mea....

    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este de cand e lumea: cei care nu fac mai nimic, aceia castiga cel mai bine(aviz politicienilor); iar cei care trudesc zile intregi, cu stres, nopti nedormite, pe nemancate si toate celelalte, aia sunt cei mai amarati. Dar...asta este...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata vreme lumea le va da, se vor intoarce la cersit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea L'automne , dar oare se va schimba vreodata?

    Aylyn Este adevarat ce spui, uneori se potriveste de minune vorba aia: prost sa fii, noroc sa ai

    A Not So Spotless Mind Uneori e greu sa te abtii sa nu ii ajuti, cand vezi in ce stare sunt..dar de cele mai multe ori, eu, vorbesc in numele meu, imi amintesc ca de fapt ajutorul pe care incerci sa-l faci..nu ajung la oamenii respectivi, ajung la cei care se afla in spatele lor. Insa multi oameni nu se gandesc la asta, le dau un banut "sa-;i ia o paine".
    De disparut cersitul cu siguranta nu va disparea niciodata, era bine daca se putea face cumva pentru a diminua nr persoanelor care practica acest lucru..dar cine se gandeste la asta?

    RăspundețiȘtergere
  5. DIN PRINCIPU NU DAU BANI ROMILOR SI MAI RAR SI CERSETORILOR.
    INCEARCA SA LE DAI MANCARE SI VEI VEDEA CE REACTII AU DE FAPT .
    MULTI VOR BANII DE FAPT ,NU MANCAREA.
    SFATUL MEU- VREI SA AJUTI PE CINEVA , MAI BINE PE UN COPIL BOLNAV.

    RăspundețiȘtergere
  6. am testat si eu faza cu mancarea, unii se uita la tine urat..sau chiar te refuza, deci nu merge :)
    Cat despre copilul bolnav, trebuie sa-l cunosti..daca mergi la centrele de plasament, nu cred ca e un ajutor..cel putin nu la noi in Bucuresti, pentru ca vin tiruri din strainatate cu de toate..ajung pe la angajati, iar la copii oricum nu raman prea multe..din orice sursa ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am speranta ca acest mestesug, cersitul, se va tremina vreodata! Este interesant ca nimeni nu se preocupa de femeile ce isi chinuiesc copiii tinandu-i toata ziua, iarna sau vara, in strada fara somn si mancare la vreme. Astea nu sunt rele tratamente aplicate copilului?

    RăspundețiȘtergere
  8. D.G.A.S.P.C. Prahova impreuna cu Consiliul Judetean a facut o actiune prin care ruga populatia sa nu mai sprijine cersitul prin oprirea "darurilor" pe care le fac cersetorilor...Au efect actiunile de gen?Nu prea cred...

    RăspundețiȘtergere