Pagini

marți, 8 septembrie 2009

Cine barfeste mai mult



Bârfa "este absolut fundamentală pentru societatea umană",arată un studiu recent, citat de Daily Mail.
Iar asta nu e tot. Cercetătorul britanic Nicholas Emler spune că împărtăşirea zvonurilor suculente ne separă de regnul animal.

Astfel, bârfa ajunge să devină un mecanism social cu rol foarte important, contribuind la dezvoltarea unei colectivităţi umane mai complexe decât a altor fiinţe.

Nicholas Emler a efectuat un experiment pe un grup de 300 de voluntari. S-a dovedit că 80% dintre conversaţiile purtate de aceştia erau axate pe subiecte precum viaţa şi obiceiurile altora. Şi, contrar aşteptărilor, numai 5% dintre temele de discutie sunt axate pe evaluarea negativă a celorlalţi.

"Bârfa contribuie la întărirea legăturilor sociale", spune profesorul Elmer. Spre deosebire de comunităţile babuinilor şi ale cimpanzeilor, reduse la un grup de 50, indivizii pot transmite informaţii sociale, ceea ce îi uneşte în grupuri mari.

Bârfa şi hormonul fericirii

În plus, micile sporovăieli produc mai mult progesteron în organismul femeii. Acest hormon induce o stare de bine şi reduce stresul. În privinţa preconcepţiei că femeile bârfesc mai mult decât bărbaţii, recentul studiu arată că reprezentanţii sexului tare le întrec pe doamne când vine vorba de conversaţii spumoase.

Şi, dacă în rândul femeilor cele mai abordate subiecte sunt legate de bărbaţii din viaţa lor, problemele din patul "conjugal" sau modă, bărbaţii preferă să discute despre colegele de muncă, sex sau beţiile cu prietenii.



S-au schimbat lucrurile? Chiar aşa să fie?

Nu vreau să generalizez, nimeni nu e perfect şi nu există doi oameni la fel..dar eu cred că multe dintre femei cred că trăiesc doar pentru asta..dacă nu bârfesc, nu se simt în regulă..iar apoi, prin firea ei femeia se cunoaşte ca fiind mahalagioaică, nu am avut termen asemenea care să fie dat pentru bărbaţi. Voi ştiţi?


3 comentarii:

  1. Se spune ca barfa ar face parte din socializare si s-a constatat ca tine departe depresiile...
    Asa afirma specialistii! Oamenii introvertiti,adanci,nesociabili cad victime acesteia! Norocul nostru ca suntem un popor de vorbareti...si grija tocatului marunt e in seama noastra! Amuzant sau nu,e ocupatie de baza si nu ducem lipsa de subiecte deloc.
    Uite ca ajuta si-asta la ceva...Cine se pricepe...deja ne priveste cu superioritate!

    Zi cat mai frumoasa in continuare!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  2. Barfa va ramane mereu un subiect "ales"...nu as putea spune de ce, dar se pare ca unii chiar nu au alta ocupatie...trist

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata dreptate ai tu draga mea L'automne .
    Sarutari multe!

    Rapp macar sa le fie lor bine, sa fie ei fericiti :)

    RăspundețiȘtergere