Pagini

miercuri, 16 septembrie 2009

Copiii de azi..viitorul de maine

Oare ce poti gandi despre niste elevi, aflati in clasa a VIII-a care nu stiu nici macar sa scrie? O fi bine?

M-am intalnit ieri cu o fosta colega de munca, actuala profesoara la o scoala din Drumul Taberei din capitala. Am ramas socata cand mi-a zis ca majoritatea copiilor unde ea are ore, nu stiu sa scrie, sa se exprime..sunt sub orice nivel minim de cunostinte. Inainte sa intre efectiv la clase, auzea cum si ceilalti profesori se plangeau de acest lucru, dar nu putea sa-si dea seama cat de tragica este situatia pana nu a intrat ea efectiv "sa predea". Fiind primele zile de mers la scoala, si prima oara cand preda, a incercat sa ii cunoasca prin intermediul unor cuvinte scrise pe o foaie de hartie in care trebuiau sa precizeze ei ce le place sa faca si ce asteptari au de la orele respective.

Aveti idee care au fost raspunsurile primite? Hai ca nu este asa greu, se poarta acum..ca nu se mai stie ce inseamna viata inafara calculatorului. Acum banuiesc ca v-ati dat seama, toata lumea se joaca pe PC si asculta muzica (manele de preferat). Astea sunt activitatile copiilor din ziua de azi..mandria tarii noastre care ne duce tara mai departe.

Nu e "un pic" aiurea? Vorbim totusi de copii care au varsta de 14 ani, copii ce locuiesc in capitala tarii..nu in mediul rural, si care nici macar nu stiu sa scrie..ori nu mai suntem in vremurile in care oamenii puneau degetul ca sa poata semna.

Suntem iarasi intr-un cerc vicios, profesorii nu sunt motivati pentru a-si sustine orele, salariile fiind asa cum sunt..elevii nu-s interesati, dar totusi..invatatoarele chiar sa nu reuseasca sa faca nimic cu ei?

Ce va ajunge oare tara asta avand in vedere situatia actuala si situatia oamenilor tineri care vor "duce greul"..de parca eu as fi batrana rau, dar asta nu se pune..intru in categoria lor, nu ma dau la o parte.

11 comentarii:

  1. Stii ca mi s-a intamplat adesea sa ma uit la copii pe strada si sa ma intreb ce sansa au ei. Eu de bine de rau am avut-o si am fructificat-o. Generatia mea, a noastra a trait cumva ferita de toate tentatiile astea gaunoase ca televizorul, computerul si separata oarecum de mentorii acestia de duzina ca Becali, Guta sau Columbeanu. Ma intreb inca o data ce sansa au copiii da azi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu sa-ti raspund alboosh , pentru ca e o intrebare destul de grea si cu "tendinte negative" din punctul meu de vedere, astfel nu vreau sa gandesc pesimist si mai bine raman doar la prezent.
    Dar avand in vedere ca acum lumea s-a schimbat atat de mult, copiii merg cu telefoane la gat de la varste frageda (de la gradinita) si nu cunosc ce inseamna miscarea in aer liber, cum e sa joci un sotron, un "Ratele si vanatorii", "Wc-ul" si multe alte jocuri pe care, eu cel putin, le faceam cu placere cand eram mica. Nu aveam calculator, la TV ma uitam destul de rar..erau alte modalitati de a-ti petrece timpul liber, drept dovada ca am ajuns sa-mi pese de ceea ce fac, constientizand ca fara efort nu poti rezista.
    Speram ca o data cu trecerea timpului sa capete "luminarea" necesara pentru a realiza in ce lumesc traiesc/traim

    RăspundețiȘtergere
  3. Anne, este o intrebare mai degraba retorica. Nici eu nu am raspuns si probabil daca ar fi sa dau unul destul de negativ cum spui tu este ca nu prea au.

    RăspundețiȘtergere
  4. asa este :)
    acum am vazut o eroare in raspunsul dat anterior, sorry..voiam sa spun "..pentru a realiza in ce lume traiesc/traim"

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubire,e o idee preconceputa vis-a vis de capacitatile intelectuale ale copiilor de tara,in raport cu cei de la oras!!!!! Sunt pt rural de-o mie de ori,sa stii! La tara,copiii inca mai sunt educati in bun simt si cinste! Stiu ca asteptarile sunt mult mai mari de la cei din urban dar iata rezultatele! E-adevarat! Copii care ajung la liceu si nu stiu sa scrie,ce sa mai vorbim de redarea unui text...

    Si-apoi...ce atatea pretentii? La asa modele(enumerate de alboosh!)...asa copii! Asta vor si ei sa fie,ca ei!

    Sarutari cu mare drag pt un om tare,tare drag!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  6. Scumpa ai perfecta dreptate in ceea ce priveste situatia copiilor din mediul rural, ei sunt necajiti care au nevoie de scoala..ma uitam in facultate, la colegii veniti din provincie si cei din Bucuresti si pot sa spun ca cei care nu erau de aici, erau cei mai motivati..cei cu bun simt interesati sa faca ceva.
    Se zice ca ai mai multe asteptari de la cei din mediul urban, din cauza conditiilor si al timpului, ca nu trebuie sa-si ajute parintii in gospodarie si nu se pune problema ca nu ar exista posibilitati de a merge la scoala..din acest motiv am facut acea afirmatie.

    Te sarut cu draga inima!

    RăspundețiȘtergere
  7. hey..eu sunt educatoare, iar de cand sunt in invatamant am inceput sa ma gandesc serios la viitorul celor cu care ma intalnesc zi de zi la gradi. si e adevarat ca ceea ce vad acasa reproduc si ei, si macar la scoala sa vada altceva. inca sunt sperante si pentru ei :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Anicika maia,du-te sa vezi postarea "Scoala" de la bios-doareu(Liza)! Stiu ca o mai citesti dar nu stiu daca ai vazut deja aceasta ultima postare... E concret,de la sursa!

    Sarutari de zi si noapte,mii!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc draga mea, mi-am spus si eu parerea acolo.

    Te sarut si de imbratisez strans, strans!

    RăspundețiȘtergere
  10. da... si eu sunt destul de frapata de acest lucru... si generatiile ce vin sunt din ce in ce mai proaste din punctul de vedere al cunoshtintelor... bun habar nu ai dar macar stai naibi cuminte si primeshte informata ce-ti este oferita...de unde... impertinenta si nesmitirea fata de profesor sunt la ordinea zilei... greu si eu stiu:(

    RăspundețiȘtergere