Pagini

duminică, 13 septembrie 2009

Incepe scoala

S-a terminat ultimul weekend de vacanta, urmeaza un nou an scolar pentru cei mici si pentru cei mari care se vor osteni (cu greu, stiu) sa mearga in fiecare zi la scoala pentru "a invata" si renunta la vacanta in care nu au avut nicio grija, au calatorit..s-au distrat, etc.

Sunt tari unde copiii merg la scoala, pana in clasa a IV-a fara sa primeasca niciun fel de nota..calificativ sau altceva, merg de drag si nefiind constransi de nimic. La noi cu siguranta nu ar merge asta, noi suntem "obligati" si tot nu prea mergem, nu prea ne intereseaza. Dar nu e nimeni de condamnat, nici elevul nu este suficient motivat sa vina la scoala, nici profesorii..invatamantul nostru romanesc este sub pamant, nu la pamant..ci sub pamant.

Ascultam o discutie intre doua femei, una dintre ele venind din Europa pentru a cumpara uniforme pentru cei mici si cealalta fiind pensionara. Femeia cu copii era amarata si obosita ca nu a gasit nicio uniforma buna din punct de vedere calitativ, si sa nu coste foarte mult. Facuse alegerea de a cumpara un numar mai mare, pentru ca era materialul mai bun, ca apoi sotul ei sa faca modificarile la masina de cusut.
Ii spunea celeilalte doamne ca se chinuie cu un salariu mic sa isi tina copiii la scoala, veniturile ei fiind obtinute in urma activitatii de cercetare. Este cercetator stiintific, si toata viata ei a invatat in permanenta..insa remuneratia primita nu este pe masura cunostintelor si a pregatirii, mai ales ca luna anterioara luase doar o parte din salariu.

Trist este ca se gandea ca mai e un pic si incepe scoala, iar acum nu-si mai poate motiva copiii sa mearga cu drag la scoala, si sa invete..spunandu-le celebra vorba "ca daca n-ai carte, n-ai parte", sau "invata ca sa-ti castigi o paine mai usor". Nu poate sa faca aceste afirmatii, pentru ca raspunsul pe care il va primi este acela ca si ea a invatat la randul ei, foarte mult chiar, si uite care sunt rezultatele..se chinuie pentru a supravietui.

Va dati seama cat de dificila este situatia pentru acesti bieti parinti care fac un efort ca odraslele lor sa "ajunga bine", care incearca sa le dea o educatie si care risca sa "fie judecati"?

20 de comentarii:

  1. Imi plac postarile tale..si mie imi place sa scriu....insa chiar as vrea sa afirm ca incepe scoala...defapt o sa inceapa si pentru mine insa doar pentru o zi....

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este draga Anne.
    Dupa 3 ani de cercetare, am revenit in invatamant, ca profa de biologie. anul acesta ne+am luat 75% di salariu...e greu.
    Eu una, m-am imbolnavit. Lucram intr+un spatiu fara geamuri, cercetand mucegaiuri. Nu se putea sta acolo. Aveam dureri cumplite de cap, stari de voma, mi-am distrus ficatul si bila.
    Mai bine profesor -desi situatia este urata si pe aici - decat sa mor la 30 de ani.
    Mult succes in tot ce iti propui.
    O saptamana si o toamna bogata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate sunt cazuri de acest gen...sunt multe persoane publice,(pe care nu vreau sa le enumar,dar cred ca stiti foarte bine despre cine este vorba)care au spus ca la viata lor nu au invatat prea multa carte,dar totusi au venituri foarte mari...la ce sa ne mai asteptam pe viitor?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, anapoda este totul. In vremurile acestea, pentru a ne motiva copiii ar fi bine sa-i facem sa inteleaga ca ceea ce avem in cap nu ne poate lua nimeni. Cei care au adunat bani fara efort ii pot pierde in orice clipa si apoi nu-i pot reface in conditii normale. In ziua de azi e clar ca nu invata nimeni pentru bani, pentru a avea o viata mai usoara. E nevoie de alte motivatii, cum ar fi respectul pentru propria persoana. Si desigur, pentru cei ce cred in Domnul, motivatia vine din utilizarea talantilor (talentelor).

    RăspundețiȘtergere
  5. Ioana bine ai venit. Mult succes in tot ceea ce faci iti doresc!

    doareu la fel zicea si doamna aceea, ca lucra cu niste substanta toxice, dar dumneai lua concentratii mai mici pentru ca efetele sa nu fie chiar atat de nocive. Imi pare rau pentru situatia existenta, daca as putea v-as ajuta eu pe toti..dar din pacate imi este imposibil.
    Numai bine iti doresc si mult mult succes!
    Multumesc, la fel si tie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Printre Ganduri nu la bine ne asteptam, eu cel putin..oricat de pozitiv as incerca sa gandesc, nu vad nimic bun din pacate

    Dana ai perfecta dreptate, dar totusi e greu pentru un copil daca nu e invatat de mic si nu e crescut in acest fel..cand e mare,si ajunge la scoala cred ca deja percepe altfel lucrurile.
    O seara frumoasa va doresc

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca avem o mentalitate foarte diferita de cea a strainilor din tarile unde se traieste bine. Dar nu este cazul sa dezvolt ideea. Deocamdata spun ca mie nu-mi place toamna. Brrrrr! S-a facut frig si e urat !

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum copiii acestia se duc la scoala vazand-o ca pe o obligatie, multi medici (dau un exemplu de slujba) se duc la serviciu cu gandul obligatiei si motivati de ideea ca "se castiga bine". Si uite in mana cui ne lasam vietile.
    Acestia sunt oameni care, desi au invatat, tot nu sunt pe drumul cel bun.
    Cred ca, in fapt, atunci cand ne gasim drumul cu adevarat, trecem la urmatorul "level" si ii lasam pe pamant pe toti ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  9. A, si inca ceva, referitor la scoala. Uneori sentimentul de obligatie se datoreaza si parintilor care impun copiilor anumite alegeri. Eu, din fericire, am crescut intr-un mediu in care am fost invatata sa aleg ceea ce cred ca m-ar face fericita sau ceea ce macar mi-ar face placere.
    De exemplu, mi-am ales o facultate care poate pentru unii "nu suna bine". Dar dupa asta m-am ghidat. Nu am vrut sa sune bine pe foaie ci am vrut sa imi placa, sa stiu ca studiez ceva cu placere. Si nu imi va deschide usi sus amplasate ci voi merge pe un drum moderat material. Ma bucur ca am invatat asta. Ma bucur ca nu am fost silita sa aleg ceva in care sa ma silesc studiind 4 ani ca mai apoi sa practic slujba cu nepasare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cherie fara niciun dubiu putem afirma ca mentalitatea noastra, si nu numai, difera foarte mult fata de a altor straini..ne cunoastem, nu?
    Lasa ca in casa e cald si bine ;)

    Terra asa este, si cred ca multe meserii le alegem pt ca se castiga bine si nu pentru ca asta este ceea ce ne place. Implicit rezultate obtinute in astfel de cazuri nu se compara cu rezultate obtinute atunci cand faci ceva din pasiune

    RăspundețiȘtergere
  11. Este foarte buna alegerea pe care tu ai facut-o. Asa cum am precizat si eu, fara sa vad al doilea comentariu, multi fac alegerile in functie de castigurile ce le pot avea in viitor.
    Era bine daca exista interes in scoala pentru a ajuta elevul sa-si gaseasca "menirea"..sa fie indrumati, sau macar sa le explice ce inseamna finalizarea unor studii..absolvirea unei facultati.Imi amintesc ca atunci cand am terminat clasa a VIII-a, nu stiam ce inseamna "socio-uman", "stiinte ale naturii", etc., apoi la facultate ce inseamna absolvirea unei anumite facultati. Pe toate le-am descoperit singura si m-am descurcat, dar poate ar fi fost altele rezultatele multor copii daca erau informati din timp

    RăspundețiȘtergere
  12. Inca o data realizam ca fara bani... nu ai cum sa reusesti in viata...( decat cu un noroc chior).
    CHiar completasem un formular astazi in care se punea problema educarii copiilor. Mai exact de ce copiii abandoneaza scoala ? si a cui este vina mai exact!!

    Puteti sa raspundeti si voi dk doriti!

    Well.. eu unul am rasp... FAMILIA..

    E foarte simplu.. eu nu dau vina nici pe societate, nici pe sistem....ci ma duc direct la radacina... In cazul de fata , radacina fiind chiar FAMILIA.

    Societatea este formata din NOI....implicit FAMILII.

    Dk o familie tranteste 2 - 3 copii in masura in care nu are ce sa le ofere....atunci , parerea mea este ca e vina lor.
    Poate sunt mai extremist... dar dk lumea ar gandi asa... atunci poate ne-am compara si noi cu alte tari dezvoltate din punct de vedere social.
    Nu e de-ajuns sa-l faci din dragoste... sau dintr-o partida esuata de sex!!
    Luand un exemplu concret:

    Dk stii ca nu ai un loc de munk stabil, nu ai un acoperis permanent deasupra capului... cum pana mea te apuci sa faci copii?

    Nu mai suntem pe vremea raposatului...

    Poate pentru multi nu pare o chestiune atat de importanta ... DAR... De aici se porneste cam totul...de aici se formeaza mentalitatea copilului... de aici poate ajunge dintr-un bebelus adorabil, un infractor.
    Si DA... de asta avem atata saracie!!!
    Pt ca e mai simplu sa trantim o tarla de copii si dupa sa ne plangem ca n-avem cu ce sa-i tinem in scoli, facultati, sau mai stiu eu ce!!

    Draga TERRA...

    Eu unul am facut o facultate care nu m-a mai satisfacut dupa terminarea ei...

    Drept urmare.... nu-mi foloseste la nik, deoarece am realizat pe parcurs ca vreau altceva ;), dar aici intram in alt subiect.

    Si anume... SISTEMUL DE INVATAMANT
    In care pierdem "n" ani din viata.... pt ce ?
    Pt ca atunci cand vrem sa ne angajam, sa fim intrebati de experienta, nu de o amarata de diploma ?

    ...peace out THERE

    RăspundețiȘtergere
  13. As vrea sa vezi ce invesitii face statul belgian in sistemul de invatamant. Sa vezi ce atentie acorda acestui detaliu al societatii. As vrea sa vezi ce infrastuctura. Suntem departe rau..., sunt trist pentru noi...

    RăspundețiȘtergere
  14. Petrut asa este, sunt foarte multe familii..mai ales in mediul rural care nu au ce pune pe masa, dar aduc copilasi pe lume. Asta poate si datorita faptului ca nu sunt informati, si nu stiu sa se protejeze..unii oameni sunt suficient de amarati incat sa se mai gandeasca la faptul ca nu au cu ce intretine un suflet. Se gandesc ca "daca Dumnezeu i l-au dat", se va gasi cu ce sa-l creasca.

    Daca vorbim de cei din mediul urban, nici aici situatia nu e okay...lumea nu mai are timp de educarea si cresterea unui copil, il cresc bunicii..o bona, etc.
    Cu siguranta mentalitatea romanilor nu se va schimba usor, suntem un popor cam inchis spre alte "orizonturi"..noi nu vedem lumea din jur, decat atunci cand tre sa ne uitam in ograda lui, dar altfel..ne intereseaza altele.Noi invatam 12 ani, ca sa ajungem sa nu stim nimic..iar altii fac mult mai putin, si nivelul lor de cunostinte nu se compara cu al nostru..

    Alboosh foarte frumos din partea lor, dar oare noi de ce nu putem lua exemplele acestor tari..de ce in alte parti se poate, si la noi..pauza?

    RăspundețiȘtergere
  15. Ehhh e greu ...la noi ...
    trebuie schimbati cei din virf ...da nu stiu cu cine poate aducem ...niste spanioli , belgieni ,frantzuji ...ca am auzit ca pe acolo grija fata de om e alta !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. pai cred ca alta varianta nu avem..printre "noi" nu gasim pe cineva care sa zici ca "Da, Domne" sau cel putin eu nu stiu. Nici nu vreau sa ma gandesc ca or sa vina alegerile..

    RăspundețiȘtergere
  17. ...Azi nu prea am chef de nimic!
    Inceput de an scolar,elevi...Apare acut sentimentul de trecere iremediabila a timpului...E o zi care-mi aduce aminte de copilul de altadata,crescut si educat in cu totul alt sistem,mult mai serios,si care de-odata se trezeste in altul pt a-si desfasura cunostintele...dar n-are loc de oamenii de tip nou! Transanti si "descurcareti"!

    Da,azi chiar ca n-am chef de nimic...

    Pupici mult prea melancolici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  18. Off..draga mea nu mai fi tristuta, am simtit si eu dimineata un sentiment de melancolie cand am vazut copiii mergand cu parintii la scoala, pe mine nu m-au dus cred ca niciodata, dar asta e..am incercat sa-mi "mut" gandul in alta parte si a trecut.

    Pupici multi care sa-ti aduca din nou buna-dispozitie pe chipul tau cel luminos!

    RăspundețiȘtergere
  19. Tocmai am primit orhidee si garoafe de la prietena mea!!!!!! E director de scoala si le-a impartit cu mine!! Pupicii tai si florile primite...m-au mai inseninat putin! Nu stiu,ma simt de parca as avea 100 de ani...Asa de departe imi par vremurile de care pomeneam mai sus!
    Intotdeauna mergeam cu mami la scoala! Mergeam de dimineata sa formez grupele! Erau cam 3 si pt fiecare exista cate-un comandant de grupa.Asa se numea.Peste ei era comandantul de detasament,adica eu...Alte vremuri si alti copii...Scoala era scoala dar...ce folos acum?!
    N-am fost invatati ca trebuie razbit cu orice pret si ca doar ce vrem noi conteaza! Asta nu ne-a spus nimeni atunci...Cred ca mi-e dor de timpurile alea,de copiii aia care n-ar fi indraznit niciodata sa fumeze in curtea scolii,la vedere,si mai ales mi-e dor de adevarata copilarie de-atunci...Nimic nu se compara! N-aveam mobile,nici internet,program tv doar seara dar se citea! SE CITEA !!! Si daca se citea,se si invata! Acum daca ai bani - esti cel mai tare,poti cumpara orice!
    Si-atunci...ce-i de facut?! Concret! Ce mai poti face? Cum sa-i spui unui copil cat de mult il va ajuta stiinta de carte?! Stiu,intrebari retorice...N-astept raspuns pt ca stiu ca nu exista!

    Sarutari pt un suflet ceva mai optimist!
    Muuulte sarutari!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce ma bucur pentru tine draga mea, pentru faptul ca acele flori pe care le-ai primit ti-au redat zambetul tau frumos.
    Te pup cu mult mult drag!

    RăspundețiȘtergere