Pagini

marți, 8 septembrie 2009

Inchis..mai incercati

Sunt în căutarea unei cărţi recomandate de un înger, de un om deosebit de special şi finuţ, carte pe care speram s-o găsesc foarte repede..dar realitatea a fost alta. Oricum acest lucru nu mă face decât să insist în căutări, se va rezolva cu siguranţă totul.


Chiar la începutul căutărilor, până să ajung la prima bibliotecă mă întrebam dacă or mai fi vizitate..dacă cineva mai păşeşte uşa acelor încăperi în care cărţile stau cuminţi pe rafturi aşteptând ca cineva să le mai răsfoiască.
Săptămâna trecută am mers la câteva din cele pe care le ştiam. Am găsit decât un lacăt pe uşa care spunea totul..nu erau nevoie de cuvinte pentru a întelege mesajul transmis.


Azi am mers la o bibliotecă pe care o vizitam frecvent când eram în liceu, este biblioteca Ioan Neculce, de lângă gura de metrou de la Dristor 2. M-am bucurat când am găsit uşa la intrare deschisă iar înăuntru două persoane la birou. Am întrebat de cartea care mă interesa, fără să mă gândesc că acea bibliotecă nu este în stare de funcţionare..totul era pus la punct, totul era aproximativ la fel cum arăta cu ceva ani în urmă, diferenţierea consta în câteva îmbunătăţiri ale aspectului sălii respective, deci un lucru bun. Răspunsul primit a fost că nu lucrează cu publicul, sunt în inventar..dar acest lucru nu se vedea de nicăieri..nici măcar un anunţ pe uşa de la intrare.


Am întrebat când se va redeschide acea bibliotecă şi am aflat că într-o perioadă foarte scurtă de timp, mai exact..la anul. Nu am mai întrebat când la anul..ca acesta are 12 luni..şi poate ca deschiderea să aibă loc în decembrie, dar oricum mă îndoiesc că aş fi primit un răspuns concret şi sigur..aşa că mai bine că nu am întrebat.


La sfârşit am primit încurajări, să mai încerc că mai sunt filiale a căror deschidere va avea loc în acest an. Aşa că, am ieşit de acolo dezgustată de ce se întâmplă în ţara noastră..de faptul că nu există dorinţa de dezvoltare, de sprijinire a unor oameni care vor să aducă un aport la propria persoană. Nu vorbesc de mine, că eu merg să mi le cumpăr din librării sau de la edituri, ci de copiii care nu-şi permit să facă un efort..care poate d-abia au cu ce merge la şcoală, sau chiar şi a bătrânilor care vor să mai recitească din cărţile care le-au fost la suflet şi care cu trecerea timpului s-au distanţat de inima lor.


De ce contează doar activităţile care aduc profit? Mereu va avea valoarea bănească o putere mai mare decât valoarea/bogăţia sufletului?


Ştiu că banii ne asigură în mare parte existenţa, că ei ne ajută să ne satifacem unele nevoi pentru a putea trăi..dar nu ei reprezintă totul în viaţa unui om, sau poate aşa ar trebui să fie..că realitatea ne arată altceva.


11 comentarii:

  1. Da ai mare dreptate cu dorinta de dezvoltare ...dar totusi sint foarte multi care o au ...
    si acestia sint ...privati ...particulari ...in nici un caz statul!!!
    Uite iti recomand si eu
    -Drumul catre tine insuti-Scott Peck
    -Daca m-as asculta , m-as intelege-Jaques Salome
    -Inteligenta emotionala-Daniel Goleman
    le gasesti pe www.scribd.com
    si mai sint si altele acolo ...e un fel de biblioteca virtuala .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, Anne... Stomacul cere mancare, din pacate... Hrana spirituala vine pe locul doi. O bibliotecă e o afacere, totusi. :((

    RăspundețiȘtergere
  3. Raritate=valoare. Societatea romaneasca s-a dedat la nonvaloare- de aici si indiferenta fata de lucrurile cu adevarat valoroase ale acestui neam.

    C'est dommage!

    M'D

    RăspundețiȘtergere
  4. Pansy multumesc pentru sugestii..am si eu cont pe scribd, dar imi este destul de greu sa citesc de la calc..iar ca sa le printez sa le pot citi,nu prea pot..iar apoi e altul farmecul cand am carticica decat atunci cand citesc de pe foi A4..dar nah, daca nu exista alta varianta..merge si cititul online,sau dupa foi,nu?
    O zi frumoasa iti doresc!

    Leo si daca mancam ceea ce nu e bun, si apoi stomacul ne face probleme..la ce bun? Hrana sufletului nu ne da astfel de probleme, nu ne facem sa mergem la medic.
    Nu mai bine facem totul chibzuit..mancam doar cat sa ne fie bine, si mai facem si altceva pt noi..pt sufletul nostru? (asta ca sa fie un echilibru).

    M'D bine zici :) Pupici
    Ai grija de tine draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai auzit de http://schimbdecarti.ro ?

    RăspundețiȘtergere
  6. nustu ce sa zic...

    o biblioteca nu va aduce niciodata acelasi profit fata de vanzarea unei carti..
    chestia asta o fac cei de la Adevarul.... cu cele nustu cate carti pe care tre sa le ai in biblioteca... well dragii mei
    asa am ajuns... sa ne spuna cineva ce fel de carti avem sau n-avem voie sa le avem in biblioteca ?

    ce-i drept... la mine in biblioteca...am o mare parte din acea suta de carti (thanks to my mom)... adunata in decursul anilor...

    dk stau sa ma gandesc mai bine... la cate carti am eu pe rafturi... as putea sa-mi mai deschid o afacere =))

    well.. just kidding...

    anne are dreptate... nu poti sa faci ceva in ziua de azi, care sa nu-ti aduca profit... si nici macar eu (care sunt un gica contra veritabil) :D nu pot sa - i spun ca se inseala...

    well.. s-ar putea doar dk ai avea prea multi bani pentru a te mai interesa o cheltuiala in plus pe luna...!!!

    well anne.... sa-mi spui ce carte aveai nevoie sa imprumuti!! ???

    byeee

    RăspundețiȘtergere
  7. Think4Myslef am auzit..dar nu mi-e la indemana

    Petrut tu esti un norocos ca ai o biblioteca incarcata :)

    multumesc mult pentru intrebare, am facut comanda si o astept de la editura..deci am rezolvat problema.
    O zi frumoasa iti doresc si mult succes in activitatile pe care le desfasori!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar ma gandeam sa-ti zic sa mergi pana la editura,draga mea! Au cateva carti f bune! Eu primeam constant cataloage de la ei...Am ceva carticele si pe alte teme(dar in special monarhie).
    Ma bucur grozav ca ai gasit! Sunt confesiuni de suflet acolo!

    Pupici aniversari!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  9. ms de coment...foarte tare blogul,plin de adevar ..tine-o tot asa..

    RăspundețiȘtergere
  10. poate asa este.. dar sincer sa fiu.. in ziua de azi nu mai apuc sa citesc o carte...!!

    o fi bine.. o fi rau...

    dar in ziua de azi.. stii si u cat tre sa te zbati, sa muncesti... sa fie bine, sa nu fie rau :))

    si nu prea mai ramane timp d munk!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. giuly Nu ai pentru ce sa-mi multumesti,stai linitita :)Multumesc pt vizita.

    lasa Petrut ca nu-i problema, le facem pe toate la timpul lor..daca acum trebuie sa muncim sa ne intretinem, mai tarziu vom avea timp si pt altele :) (speram cel putin).
    O zi frumoasa iti doresc

    RăspundețiȘtergere