Pagini

miercuri, 23 septembrie 2009

Pastrati curatenia orasului

Ce sunt astea? Ce sa facem cu ele ca noua nu ne trebuiesc, nu-i asa? Probabil asa vad lucrurile o parte din populatia tarii, dar cum nu stiu care este situatia in judetele Romaniei..voi face referire doar la capitala, unde situatia este incantatoare...sau, nu.

Am vazut multa lume care trece pe langa cosurile de gunoi, amplasate de obicei pe stalpurile de iluminat, si arunca pe jos ceea ce nu le mai sunt folositoare. Ma gandesc ca totusi este un efort foarte mare sa te abati un metru din drum si sa mergi sa arunci la cos ceea ce ajunge de fapt pe jos.
Imi amintesc cand eram in liceu si mergeam impreuna cu alti colegi la plimbare, ii vedeam aruncand pe jos ambalajele de la produse si ii intrebam, dar de ce nu arunca la cos ca uite nu este departe. Raspunsul primit era..pai ce doar eu arunc? Bine, dar nu conteaza asta..nu trebuie sa faci si tu ceea ce fac altii, daca toata lumea am arunca pe jos in loc sa alegem cosurile de gunoi, va dati seama cum ar arata tara asta? Atunci cand mergem undeva ne plangem ca vai..Bucurestiul nostru este infect, i-a uite ce curatenie au acesti oameni (fie din diverse tari, sau chiar localitati/judete ale tarii), dar de fapt nu facem nimic pentru a-l intretine..doar ne plangem si observam diferenta.

La fel si cu containerele de gunoi diferentiate in functie de categoria in care s-ar incadra deseul respectiv..tine cineva cont de ce este scris pe ele? Va zic eu ca nu..nici nu sunt bagate in seama.

Asa mi s-a intamplat si ieri, cand am vrut sa iau loc pe scaunele de la metrou..in asteptarea acestuia, iar pe unul dintre scaune erau ambalajele de la ceva produse..ori cosul era imediat langa scaun. Sa fi fost atat de greu sa le arunce la gunoi, in loc sa le lase pe scaun? Le-am luat de acolo si le-am dus la cos, chiar daca erau locuri libere unde as fi putut sta fara sa bag in seama acele mizerii..macar sa fie altele noi, decat sa se adune o gramada mai mare, nu?

De ce suntem atat de nepasatori cu mediul inconjurator, cu starea in care se afla zona in care traim, cu acea curatenie pe care o cautam atat in casele fiecaruia cat si in exterior?
La ce ne mai trebuiesc cosurile de gunoi, daca tot pe jos aruncam totul?


10 comentarii:

  1. Stii de ce suntem nepasatori, pentru ca suntem egoisti. Suntem egoisti pana si cu noi. Mai suntem si nemancati si atunci nu te gandesti la curatenie. Lipsa de educatie este si el un motiv. Am vazut la Brasov de exemplu ca locatarii separa gunoiul iar compania care il ridica il pune in aceeasi masina la gramada, in concluzie lipseste si sistemul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, cunosc și eu atitudinea aia de "toți aruncă, ce dracu' m-ai văzut doar pe mine?!?".

    Nu știu ce ar fi de zis afară de dorința de a fi nene amenzi și oameni care să le aplice!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum cca. 15 ani ne plangeam ca nu sunt cosuri de gunoi in orase si spuneam ca de aceea e atata mizerie pe jos. Uite ca acum sunt. Si tot degeaba !

    RăspundețiȘtergere
  4. e vorba de nesimtire,in mamaia sunt cosuri din metru in metru si tot am vazut gunoaie pe jos

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca nici sistemul, nici amenzile, nimic ce i-ar constrange pe romani nu ii va determina sa arunce gunoiul la cos si nu pe jos..asta e parerea mea, "buna" despre tara in care traiesc. Stiu ca nu ar trebui sa spun asta, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume..nu are rost sa ma ascund dupa deget pentru ca realitatea oricum nu se schimba.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e nicio rușine, nici mie nu-mi place țara asta, dar dacă eu pot să plimb hârtia până la coș, dacă îi văd pe alții care și ei fac așa, păi trebuie să cred că se poate. Iar unde nu se poate, să facă alții curat plătiți din banii de amenzi.
    Ah, că sistemul e corupt, format din oameni indolenți și așa mai departe, e una. Dar nu cred că lucrurile o să fie așa o eternitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Marlo, stii ce e culmea..ca uneori chiar si cei de la Rebu, sau de la firmele de salubrizari, sunt cei care fac mizerie. Intr-o dimineata, veneam spre munca cu masina..si in fata mea era o masina cu Rebu, in care oamenii dinauntru dupa ce si-au baut cafeaua aruncau paharele de plastic pe geam in plina intersectie, e de bine nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar "ăia de la Rebu" sunt o frumoasă mafie. Știi ce fac? Vin la tine dacă ai moloz, gunoaie și alte alea, ți le iau contra cost, apoi le abandonează lângă niște tomberoane stradale pe undeva ca să vină ADP-ul să le ia. Că vin 'colegii să le ia'.
    Curată "afacere", nu? ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe asta n-o mai stiam :) Dar nici nu ma mira, ca vorba aia: "Mare e gradina Domnului" :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ei poate niste amenzi Babane ar ajuta la
    educatia cetateneasca !!!
    altfel ...nu stiu ..pt ca am tot primit semnale ca totul este ok ...ca putem face orice si nu sintem pedepsiti !!!
    asa ca va dura mult pina ne vom ..REciviliza !!!

    RăspundețiȘtergere