Pagini

marți, 15 septembrie 2009

Puterea prezentului

Tocmai am terminat de citit aceasta carte scrisa de Eckart Tolle, despre care ce sa va spun decat ca are unele idei destul de interesante..insa cu multe altele eu nu sunt de acord.

Mi s-a parut perfect adevarata o afirmatie legata de mintea si gandirea noastra, care ar trebui sa fie concentrata asupra prezentului pentru a nu ne crea stari de spirit nefavorabile, pentru a gandi pesimist si a fi invadati de negativism.
Autorul spune la un moment dat ca mintea noastra are tendinta de a pleca libera, si de a ne aduce diverse ganduri pe care daca le acceptam, ne vor influenta direct. El spune ca daca ne gandim la ce intamplate in trecut, vom capata tristete, resentimente pentru cele petrecute si starea de spirit se va schimba pe masura, daca ne vom gandi la viitor va aparea starea de stres, frica, teama pentru cele ce se vor intampla, stare manifestata in momentul prezent Dar practic noi nu putem face nimic, decat sa acceptam trecutul asa cum este el si sa asteptam "viitorul" pentru ca in functie de ce se va intampla concret la momentul respectiv, sa putem lua o decizie..acum degeaba ne gandim la asta, ca nu vom putea rezolva nimic concret decat vom deveni, poate, mai irascibili. Deci, trebuie sa ne gandim la momentul prezent si sa luam decizii pentru acum..si a incerca sa lasam celelalte lucruri petrecute in timpuri diferite.

Aiurea mi s-au parut insistentele legate de meditatie, dupa cateva cuvinte..bine,exagerez un pic, uneori cateva pagini..dar asta foarte rar, vine o pauza de meditatie (are el un semn distinctiv in care recomanda trecerea la meditatie). Apoi face foarte multe afirmatii legate de Dumnezeu..citate din "Biblie", dar cred ca nu din cea ortodoxa, ca unele difera foarte mult, de Buddha si maestrii spirituali. Era de asteptat ca pe carte scrie "Ghid de dezvoltare spirituala"..pentru mine un fel de bullshit, dar oricum asta nu m-a oprit sa citesc, sa aflu o parere a unui "stiutor"..mai ales ca ai mei colegi ma exaspereaza cu unele idei legate de putinul meu optimism si gandirea uneori pesimista, asta fiind ideea pentru care am primit cadou de ziua mea aceasta carte.

Facand abstractie de aceste detalii legate de Dumnezeu si puterea spirituala a fiecaruia, Eckart Tolle raspunde la unele intrebari cu niste argumente reale, se regaseste un sambure de adevar in acele afirmatii..pe unele traite de mine, fiind direct implicata in cadere "libera" spre dezamagire, tristete, etc. Dar repet, asta cand e vorba de lucruri generale, cand o da in partea cu "Fiinta" si "Nemanifest" s-a terminat cu joaca..cel putin din punctul meu de vedere, ori fiecare suntem liberi la propria opinie, nu?


7 comentarii:

  1. Opaa..lume noua :) Carpe diem draga mea M'D ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine te-am gasit Anne! Am avut si mai am cateva zile mai ,,pline,,.
    Cartea de carte scrii tu m-a dus cu gandul la alta carte pe care am citit-o cu ceva timp in urma.Gasesti aici: http://www.humanitas.ro/humanitas/bucura-te-de-ceea-ce-ai-0 , o descriere a ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu ce sa inteleg din cartile astea...Pe alocuri ai impresia ca s-ar potrivi anumite lucruri dar imediat constati ca e absurd...Cred ca nu e bine sa ne pierdem in neant,sa nu ne ratacim! Iar tot ce nu corespunde invataturilor biblice(desi se face referire la ele) - nu poate fi adevarat! Sunt prea multe materiale care mistifica adevarul...

    Pupicei!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai revenit Darry Multumesc pentru sugestie si iti doresc o seara placuta.

    Draga mea L'automne , tocmai pentru ca nici eu nu pot accepta invataturile desprinse de catre "altii" din Biblie..nu am acceptat acel punct de vedere, legat de acest subiect. E drept, ca unii ma considera inchisa la mine, ca nu vreau sa pun la indoiala existenta lui Dumnezeu, dar nu-mi pasa..simt si cred in puterea Lui!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine faci,draga mea!!!!!! Bravo tie!!

    Sarutari!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere