Pagini

duminică, 13 decembrie 2009

Unde-s "bubuielile"?

Intamplator am auzit azi o petarda, ce mi-a amintit de aceeasi perioada a anilor trecuti..mai exact acum aproximativ 6-7 ani, cand imi era teama sa merg la liceu din cauza petardelor ce stiam ca vor cadea pe langa mine.

Pe vremea aceea, se gaseau pe piata inca de la inceputul lunii decembrie, petardele ce ar fi trebuit folosite pentru a sarbatori trecerea in noul an. Cum copiii sunt copii si voiau sa se distreze, cumparau in cantitati mari si veneau cu ele la scoala. Le placeau sa sperie persoanele din jur, in special fetele care nu aveau cu ce riposta, deranjate fiind de gesturile acestora. Asa ca, la intrarea in liceu si uneori si pe coridoare se auzeau in permanenta numai "bubuieli". Chiar si acasa cand ajungeam seara, eram ingrozita de galagia de afara. Abia asteptam sa se termine perioada respectiva, pentru ca nici macar ora tarzie in noapte nu era un motiv suficient de bun, pentru ca sunetul provocat de petarde sa se opreasca.

Imi amintesc ca ma chinuiam sa invat, in decembrie avand teze, si nu puteam din cauza galagiei de afara. Acum, slava Domnului..e liniste, foarte rar se mai aude o petarda care sa-ti reamintesca de faptul ca sunt ultimele zile din anul acesta, dar mi s-a terminat rabdarea..am intrat in atmosfera pregatirii pentru venirea sarbatorilor si nu mai am chef de invatat..mai ales cand e vorba de niste prostii, mari cat casa, din punctul meu de vedere. Dar ce sa fac, cine tine cont de ce cred eu..trebuie sa termin si gata.

Pe de o parte parca imi e dor de acea perioada, asa chinuita cum era..dar pe de alta parte e mai bine, ca se inregistrau multe accidente din cauza folosirii timpurii a acelor materiale explozive.

8 comentarii:

  1. Eu cumparam petarde in decembrie, si le foloseam un an intreg - cand faceau cainii dintre blocuri galagie la ore ale tarzii ale noptii, deschideam geamul si dadeam cateva petarde. Imediat se linisteau :))

    RăspundețiȘtergere
  2. E o tâmpenie ca de la câţiva demenţi să nu mai putem cumpăra petarde.
    Asra desigur este vina tot a corectitudinii politice impuse de imperiul neosocialist trepanat ieuropean şi a doctrinei bruxelliene !

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, ce vremuri :x tin minte cum imi cumparam petarde, artificii si tot felu' de prostii care faceau "poc" sau "bum" inca de pe sfarsitul lui noiembrie, in unii ani :D
    Aveam un intreg arsenal de dinamita si explozibili in noaptea de Revelion :D

    acum insa.. am lasat-o mai moale, nu mai inteleg rostu' achizitionarii atator "bubuieli" sau artificii.. adica, ma multumesc sa vad la altii, nu trebuie neaparat sa le am eu :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Muuult mai bine fara petarde, desi ele erau cele care vesteau oarecum venirea sarbatorilor de iarna...trist!

    RăspundețiȘtergere
  5. era frumos şi palpitant când erau petardele,mai ales în ziua de Crăciun când îmi era frică să ies din bloc:))Păcat ca din cauza unora care au abuzat de ele nu prea se mai găsesc.....Se mai găsesc,doar că la "negru"..

    RăspundețiȘtergere
  6. Erau un soi de înlocuitor al bicului folosit tradiţional de popor pentru alungarea spiritelor rele pentru un nou an. Ideea peterdelor a venit undeva de la chinezi, dar la noi a luat o turnură nefavorabilă. La fel ca mai toate importurile de tipul ăsta.
    Singurul lucru favorabil de întrebuinţare era împotriva câinilor comunitari, cum a spus şi Ioana:)

    PS: Îmi amintesc că îmi fabricam nişte chiuşoare, aşa le spuneam, la nişte ţevi căptuşite cu cositor şi care bubuiau pe bază de catran de chibrit. Dar asta, când eram copil:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar si la ora asta foarte tarzie...pocnesc petarde,ca la sarbatori!! Daca mi-au placut vreodata?! Nu cred. M-am temut intotdeauna de ele.Erau si sunt inca distractia zilnica si agresiva a unor insi rataciti in trend cu vremurile...Din cauza asta sunt restrictii, insa...vedeti ca nu se prea respecta. Efectele se vad in sectiile de oftalmologie si sunt terifiante! Nu merita! Credeti-ma pe cuvant!

    Mereu aproape,
    L'Automne

    RăspundețiȘtergere