Pagini

vineri, 11 decembrie 2009

Veninul de albine

Stimulează producţia de cortizon

Acţiunea antireumatică a veninului de albine a fost observată cu mult timp în urmă, de către apicultori. Ulterior, oamenii de ştiinţă au descoperit că veninul de albine stimulează glandele suprarenale să producă propriul antiinflamator al organismului: cortizonul. Totodată, veninul de albine încălzeşte articulaţia dureroasă (căldura are efect calmant) şi are efect vasodilatator.

Înţepături directe sau injecţii cu venin purificat

Veninul poate fi administrat prin înţepături directe: albina se introduce într-un pahar, care se aplică apoi ca o ventuză pe zona dureroasă şi se aşteaptă până când aceasta înţeapă. Cabinetele care practică această metodă sunt însă foarte puţine în România, cei mai mulţi terapeuţi preferând o metodă mai simplă: injecţiile cu venin purificat şi ambalat în fiole.

Unii specialişti sunt de părere că acest mod de administrare are un efect antiinflamator mai puţin puternic decât cea prin înţepături directe.
Colectarea veninului pentru preparatele injectabile (care se face prin stimularea insectelor cu unde electrice) nu duce, în acest caz, la moartea albinei.

Cât durează curele

O cură începe întotdeauna cu o înţepătură pe zi, apoi se creşte treptat numărul acestora, însă până la maximum trei pe zi. Nu se fac mai mult de zece înţepături pe durata unei cure. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate relua dacă durerile persistă.

Alte metode de administrare

O alternativă mai puţin dureroasă la înţepături sau la injecţii, dar şi mai puţin eficientă, este unguentul cu venin de albine, care se găseşte în magazinele PLAFAR.

Soluţia purificată de venin de albine şi unguentul pot fi administrate prin electroforeză sau prin ultrasonoforeză. Prima dintre metode se foloseşte de curenţi electrici pentru o bună absorbţie în piele, iar cea de-a doua de ultrasunete.

Veninul poate fi introdus în piele şi cu ajutorul acupuncturii. Acele de acupunctură sunt introduse într-o soluţie de venin de albine înainte de aplicarea pe piele.

Există şi pastile cu venin de albine, unele dintre ele în amestec cu venin de şarpe. Ele trebuie administrate numai la recomandarea medicului.

Ce trebuie să ştii despre terapie

Veninul de albine se administrează subcutanat, numai sub supravegherea unui medic.
Este recomandată efectuarea unui test alergologic înainte de a începe tratamentul.

Poţi avea o reacţie alergică chiar şi la câteva săptămâni după ce ai fost înţepat de albină sau injectat cu veninul purificat
Sursa: Adevarul
Si cu toate astea, mie tot imi e teama de intepatura albinelor..si de veninul lor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu