Pagini

miercuri, 29 iulie 2009

Diplomele de stat..avantaj?

Un procent de 14,68% dintre romani cred ca o facultate de stat ii poate ajuta sa obtina mai usor un loc de munca, in timp ce aproape 3% dintre ei considera ca o diploma de stat inseamna un salariu mai bun, arata un sondaj realizat online de site-ul de recrutare Myjob, pe un esantion de 4.320 de respondenti, in perioada 14 - 21 iulie. Pe de alta parte, aproape 60% (57,84%) dintre romani considera ca pentru angajatori nu conteaza diploma sau studiile, ci experienta pe care o au in campul muncii.
Alti 13,41% dintre respondenti declara ca important pentru angajare este sa detii o diploma, indiferent de tipul de facultate absolvita, in timp ce 11,21% dintre participantii la sondaj afirma ca studiile superioare nu ii ajuta in niciun fel in obtinerea unui loc de munca.
Sursa: Zf

Parerea mea este ca diplomele constituie o foarte mica importanta pentru angajator. Degeaba ai ai studii, daca experienta iti lipseste. Mai ales in perioada asta, cand angajatorii cauta oameni deja formati ale caror eforturi vor sa se vada mult mai repede, decat sa piarda timpul cu instruirea si formarea unor persoane noi. In cea de-a doua varianta poate sunt implicate cheltuieli mai mici cu salariile, insa si training-urile costa, iar pe langa asta e vorba de timpul pe care il pierd in loc sa-l exploateze in alte perspective.

Chiar zilele trecute primisem un mail pe grup-ul facultatii in care o colega apela la ajutorul celorlalti colegi, care lucreaza deja intr-o institutie financiar-bancara, pentru a-i da si ei CV-ul celor de la HR. De curiozitate, m-am uitat sa vad cum arata CV-ul fetei/femeii respective si am gasit asa: avea 2 facultati terminate: de Matematica si cea de Finante in ASE, iar acum urmeaza cursurile unui master de la Finante, tot in ASE. Din acest punct de vedere, cred ca nu se putea mai mult..cat sa studiezi de mult? Insa se pare ca nu este suficient, se afla in postura cautarii unui loc de munca..ori daca ne-am uita dupa studii, ne-am gandi ca este tare si nu ar avea de ce sa intampine probleme. De fapt, acestea nu prea au importanta..decat poate pentru functiile mari, unde daca este concurenta, studiile ar putea constitui avantaje sau dezavantaje pentru departajare.

Foarte simplu, conteaza experienta, dar daca esti la inceput de drum..de unde s-o acumulezi daca majoritatea angajatorilor cauta oameni deja formati?

2 comentarii:

  1. In concluzie se anunta vremuri aparte pentru noi, cei mai tinerei care terminam liceul...ce am putea sa speram ?...ca se va remedia treaba pana atunci...putin probabil...cu Domnul inainte:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Rapp..e chiar nasoala treaba pentru voi, chiar am vazut un reportaj la Tv cu studenti tocmai ce terminasera ASE-ul, care spuneau ca isi cauta de ceva vreme un loc de munca..si nu gasesc..ma gandeam la tine, stiind intentia ta de a merge pe aceasta varianta.
    Daca iti place, parerea mea este ca mai buna e Politehnica..o Automatica si calculatoare..este foarte grea, dar ai mai multe sanse..ASE-ul nu are nicio valoare, e piata plina de economisti care-s buni doar la teorie.
    Trebuie sa te gandesti bine inainte sa decizi pe ce drum vrei sa mergi.
    Multa bafta iti doresc, iti tin pumnii si daca te pot ajuta/indruma in vreun fel..te rog sa-mi spui.

    RăspundețiȘtergere