Pagini

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Suntem nervosi..de mici?

Asa sa fie? Inca din pruncie suntem nervosi si vrem sa fie totul facut dupa placul nostru, corect? Sau poate depinde si de cum suntem crescuti, si de firea fiecaruia?

Parerea mea este ca intr-adevar, sunt multi factori care au contributie in dezvoltarea unui copil..conteaza si mediul in care suntem crescuti, cum sunteti crescuti, de catre cine (ca daca stam la bunici in mediu rural, normal ca e total diferit fata de locuitul in mediul urban), cu ce "resurse",etc.

Nu credeam ca voi ajunge sa spun, ceea ce auzeam la parinti cand eram  mica, cum ca "pe vremea mea", lucrurile stateau altfel, ei bine.. am ajuns sa fac asta. Afirm cu tarie, ca pe vremea mea era alfel..si e normal,nu?Lucrurile avanseaza, se desfasoara cu o rapiditate de uneori nu ii putem tine pasu..dar oare cum e mai bine?
Sunt avantaje si dezavantaje in toate, nimic nu perfect..dar chiar si asa, poate balanta inclina intr-o anumita directie,nu? Probabil ca tine si de perceptie,cum vedem lucrurile prin prisma experientei personale.
Mie mi se pare ca in ziua de azi, copiii sunt mult mai nervosi decat eram noi, cand eram mici. Daca mi se spunea ceva, intelegeam..nu stateam in mijlocul drumului sa urlu ca vreau in brate si sa ma uit cum mama nu ma baga in seama, incearcand sa isi vada de drum..intorcand uneori capul in spate, sa vada ce fac. Nu mergeam in supermarket, neputand sa ma dezlipesc de vreo jucatorie sau ceva dulce de la raft, fara sa nu bat din picioare ca eu asta vreau si punct.

Imi amintesc placut de vremea copilariei, cand faceam si eu prostii..dar intelegeam cand nu aveam voie sa fac ceva.
Daca ma gandesc, am avut parte de o impunere a parintilor in stabilirea multor lucruri,nu am avut putere de decizie inca din copilarie..sa am acea libertate de a alege ce vreau, ci doar din ce imi spuneau ai mei ca este bine. Acum parintii sunt mai deschisi fata de cei mici, le ofera mult mai multe decat am avut noi parte , dar sincer..consider ca era mai bine pe vremea noastra..si nu pentru ca sunt conservatoare, as schimba multe din ce a fost in trecut si am intampinat noi..dar parca era altfel. (mai bine)

Nu sunt de acord cu comportamentul atat de irascibil si nervos al copiilor din ziua de azi, daca de mici suntem asa, mai tarziu ce vom face..vom avea crize de nervi necontrolate, vom ajunge sa avem manifestari exagerate in public, sau vom ajunge la violenta? Who knows?

Un comentariu:

  1. Problema copiilor din ziua de azi este ca sunt prea mult timp necontrolati. Acum o sa vorbesc la general, acceptand desigur ca sunt si destule exceptii.

    De mici sunt lasati la televizor fara control asupra a ce vad. La varstele mici ei sunt ca niste bureti care absorb absolut tot ce li se ofera, iar cand ii lasi sa vada, sa auda emisiuni violente, agresive prin limbaj, gesturi, mimica, mesaj, fii sigur ca asta i se acumuleaza in subconstient. Ma refer aici si la desene, dar si la restul programelor.

    Ei sunt acum expusi la atat de multe surse de semnal, incat este foarte dificil pentru un parinte sa poata controla. Totusi, se poate, dar cei care au grija de copii trebuie sa delimiteze foarte bine intre ce limite se poate manifesta copilul. De ce? pentru ca ei sunt in faza in care testeaza totul. Si ei vor testa toti oamenii din jur pentru a vedea cat de mult le este permis sa se "joace" cu ei. Aici e problema noastra, ca ii lasam prea mult dintr-o dragoste prost inteleasa si manifestata, din frustrari si algoritmi cu care ne-am pricopsit noi prin prisma lipsurilor copilariei personale, dezamagiri, dorinte, etc.

    Nu e vina lor ca sunt agitati, agresivi, nervosi. E in mare parte vina celor care ii formeaza. Partea buna este ca aceste suflete frumoase vin cu o bunatate si iubire manifestata deosebita si asta ii poate ajuta sa se redreseze in timp ce vor mai creste. Pe unii.    RăspundețiȘtergere