Pagini

marți, 26 noiembrie 2013

Cateva cuvinte folositoare

Fiind in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, mai exact ne pregatim pentru venirea Craciunului - Nasterea Domnului, mi-am propus sa citesc mai multe carti religioase (ortodoxe).

Am citit mai multe carti in ultima perioada, tot din aceasta categorie, dar fiind totusi o categorie de carti ce poate fi supusa multor polemici, m-am gandit ca nu e chiar potrivit sa postez aici detalii despre ele, insa nu am putut sa-mi mentin punctul de vedere si asa am venit cu acest post.

La recomandarea unui unchi de la Galati, am cumparat cartea "Rugati-va neincetat" scrisa de Marc Antoine Costa de Beauregard, iar in epilogul acesteia ni se spun cateva "cuvinte folositoare, ca prieten si frate iubitor", ne spune autorul:

" 1.Aminteste-ti de Botez. Ai fost intrebat: "Te lepezi de Satana?". Tu ai raspuns: "Ma lepad!". "Te unesti cu Hristos si Biserica Lui?". Tu ai raspuns: "ma unesc!"

2. Marturiseste adevarata credinta

3. Traieste in Biserica, ca toti fratii tai, chiar daca Dumnezeu te-a chemat sa inaintezi in experienta rugaciunii si a sfinteniei. Sa te consideri pacatos, iar pe fratii tai sa-i vezi ca pe niste sfinti care mijlocesc pentru tine in fata lui Dumnezeu.

4. Aminteste-ti neincetat ca Dumnezeu te iubeste.

5. Gaseste, prin harul lui Dumnezeu, un indrumator duhovnicesc, un parinte, frate si un prieten intru Domnul, ca sa nu-ti fii propriul tau stapan. Asculta-l ca pe Dumnezeu insusi. In parohia din care faci parte, Dumnezeu ti-a daruit un preot sfintit. Sa ai incredere in sfintenia menirii sale. Dumnezeu poate, de asemenea, sa iti daruiasca, un parinte experimentat din afara parohiei, dintr-o manastire, de exemplu. Acest parinte si frate intru Domnul iti va spune cum sa traiesti in fata lui Dumnezeu in toate zilele vietii tale.

6. Asteptand ca Dumnezeu sa-ti daruiasca un parinte duhovnicesc, iata ce poti sa faci ca sa nu pierzi timpul, caci lucrarea mantuirii este urgenta! Importat este sa incepi.
"Astazi voi incepe!", spune Sfantul Antonie cel Mare. Asadar:
   Citeste in fiecare zi Sfanta Evanghelie si Psalmii;
   Spovedeste-te des;
   Impartaseste-te des; 
   Citeste scrierie Sfintilor Parinti din vechime si ale parintilor duhovnicesti ortodocsi din zilele noastre;
   Retrage-te din cand in cand intr-o manastire;
  Rosteste "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!"cand te culci, la trezire, in masina, in metrou, la locul de munca, oricare ar fi, cand sapi in gradina, cand te ocupi de copii sau ingrijesti de bolnavi, cand faci curat in casa - tot atat de des precum respiri;
   Intreaba-ti parintele duhovnicesc, si el te va invata ce mai ai de facut. El iti va preda invatatura Bisericii potrivit masurii tale.El va discerne, luminat de Sfantul Duh, ce este bun si potrivit pentru tine.

7. In sfarsit, roaga-te pentru mine, scriitor nevrednic de tine si de invatatura pe care ti-o infatisez. Fie ca prin sfintele tale rugaciuni, Domnul sa-mi ierte pacatele, sa ma curateasca de patimi si sa ma invredniceasca sa-L maresc in toate, pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant, acum si purerea si in vecii vecilor.Amin!"
                                               Sursa: "Rugati-va neincetat" de Marc Antoine Costa de Beauregard

Cum vi se par aceste cuvinte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu