Pagini

duminică, 23 august 2009

Cadou "ieftin"

Am auzit ieri de cazul unei tipe care îi dăruieşte, anul trecut, soţului ei un cadou de valoare. Acesta a constat în achiziţionarea unui ceas a cărui valoare se ridica la suma de 7500 RON (nu am scris greşit, nu este 750 RON, ci cu încă un zero la sfârşit), dar...surpriză, a fost luat apelând la împrumutul bancar, adică şi-a făcut un credit.

Trebuie să recunoaştem că nimeni nu s-ar supăra când ar primi un cadou scump, şi dacă nu prea te interesează de cel de la care l-ai primit, nu-ţi pasă că-l plăteşte încă aproape o dată prin acel credit, te mândreşti cu acel ceas şi aia e. Faza neplăcută este că de anul trecut, valoarea acelui ceas a scăzut la jumătate..aşa cum se întâmplă cu majoritatea produselor, nu-şi păstrează valoarea banilor daţi, ci doar eventual o valoare sentimentală.

Stăteam şi mă gândeam, încercând să găsesc o explicaţie, o motivaţie pentru care se merită să faci astfel de gesturi, mai ales că nu este vorba de o situaţie în care să câştigi 60 000 RON salariu, iar acea sumă dată pe ceas este o nimica toată, şi sincer nu prea am găsit-o.

Ceasul respectiv nu avea şi alte funcţii suplimentare, era doar un simplu ceas care valora foarte foarte mult, dar eu ştiu că indiferent ce fel de ceas ai la mână..ora tot 60 de minute are, minutul tot 60 de secunde, deci cu ce se diferenţiază unul foarte scump de unul normal?Când vorbim de alte produse, se poate întelege că mai au şi alte întrebuinţări, funcţii suplimentare, poate o durabilitate sau fiabilitate mai bun..dar în cazul ceasului, care să fie oare?

Align Center


23 de comentarii:

  1. Ce sa-i faci! Marca se plateste!
    Si eu mi-am dorit un ceas mai scumput pe care sa-l port ca o bijuterie si sotul mi-a luat unul la 350 de lei, Fossil. Pentru ai mei a fost o suma exorbitanta... Imi puneau niste intrebari: E suflat cu aur? E mecanic? E subacvatic? Iar eu: Nuuu! Si se tot mirau pe ce am dat atatia bani, daca nu-i nici una, nici alta!!!
    Dar e Fossil!

    Mi-a parut bine!;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa-ti cumperi ceva scump doar de dragul marcii si al fitelor si sa mai faci asta si pe credit... e cel putin de porc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii vorba aia... "Domnia si prostia se platesc!"

    RăspundețiȘtergere
  4. sa-l porti sanatoasa aalliinnaa :) Dar oricum, 350 RON nu e asa mult, fata de suma investita de tipa respectiva.

    vilo13 daca nu are lumea ce sa faca cu banii...

    Kalistutza Adevarat le zici :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ar trebui sa-ti dea de gandit faptul ca tu nu intelegi
    1)principiile pietei de creditare si consum (i.e.: cand n-ai bani sa cumperi cutare produs, cea mai facila metoda de a obtine fonduri, este printr-un imprumut de la banca, nu sa ceri de la mama sau sa astepti 3 ani sa strangi)
    2)valoarea unei bijuterii (ma indoiesc ca era un Seiko chinezesc de plastic..)

    maine poimaine o sa postezi ca nush care nebun din Franta a cumparat o carpa colorata cu un portret care are urechi in loc de nas si gura in loc de ochi.. si mai e si semnat de unu cu un nume tembel gen "Picosso".

    RăspundețiȘtergere
  6. Pinky 1) multumesc din suflet ca m-ai invatat "principiile pietei de creditare"..pfiu..ce m-as fi facut fara ajutorul tau..

    ma ierti pentru postare? promit ca data viitoare iti cer permisiune inainte sa postez

    RăspundețiȘtergere
  7. Aceeasi parere o am si eu despre subiectele gen "am dat nu stiu cat pe nu stiu ce..."...intrebarea e...cat de snob poti fi ?...tot lucrul acela e in esenta...ca e scris pe el numele nu stiu carui creator sau etc...asta e ceea ce am spus mai sus...daca te dau banii afara din casa e alta treaba...dar in rest, noi cei mai normali asa...nu stiu...eu nu as da mai mult decat valoarea normala pe nimic...poate gresesc...sau poate nu...

    RăspundețiȘtergere
  8. Firma intotdeauna se plateste, dar cred ca in limita bunului simt..un ceas nu iti aduce nimic nou, iar pentru banii aia..unii oameni poate chiar trudesc, iar faptul ca este "super" ceas nu le aduce decat probabil o satisfactie de scurta durata.

    Sunt multi destepti pe lumea asta, care se considera atotstiutori..dar hai sa vedem ca nu toti suntem excelenti

    RăspundețiȘtergere
  9. Haha ...nu pot sa nu rid de ...
    mica ...controversa de mai sus ...
    Nu trebuie sa te superi pe ...neintelegatori !!!
    Pot sa spun ca barbatii in general sint innebuniti dupa ceasuri ...
    si eu i-am cumparat sotului unul cu 250 de dolari cu ani in urma ...
    cred ca ar veni cam 7.000.000 lei vechi ...
    l-am cumparat dintr-un bazar si apoi am vazut ca la magazin acelasi ceas era 400 de verzisori ...
    Dar exista si marci super scumpe unde costa un ceas de la 8000 euro in sus ...
    acum depinde de finantele celui care se incumeta la asa ceva...
    Eu una Nu As Face Rata la Banca pentru asa ceva ...
    sint lucruri mult mai importante ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa-l stapaneasca sanatos Pansy :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ha ...
    nu-l mai foloseste ca are ceas pe mobil acum ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ahh..sorry, asta nu e chiar bine..dar scapi de o greutate in plus,nu?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum sa faci credit pt asa ceva?? Pt ce? Astea-s lucrurile importante sufletelor noastre?? Am uitat sa fim realisti?? Suntem grozavi,nu? Tare! Si ambitiosi cat cuprinde!!!!!!!!

    Sarutari mii,draga mea!!!
    L'automne

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa este draga mea, dar nu toata lumea vede lucrurile in acest mod..realist.
    Pupici si multe imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  15. Io cred ca traiti pe alta lume; una in care mancati pateu Mandy si paine prajite si va ganditi "ce? asta nu tot in stomac ajunge?".
    Hai, inteleg barbatu care zice "cum pana mea sa fie o bijuterie 2000e?!".
    Dar o femeie.. fie e proasta, fie ipocrita. Fie ambele.
    Va doresc sa va plimbati in dacii (ca doar tot masini sunt), sa fiti cerute in casatorie cu un kitschism de inel din tabla(nu e tot rotund?!) si sa mergeti in luna de miere la Techirghiol (ca si acolo e apa si verdeta, ca-n Bali).

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu zic mai bine sa-ti vezi doar d-ale tale.

    RăspundețiȘtergere
  17. io zic sa cauti blog pe wikipedia sa vezi cam care idea cu debitatiile pe net si comentariile atrase :) sterge comentariile daca te simti lezata de adevar. apropo, iti recomand filmul 'Ugly truth' :)

    RăspundețiȘtergere
  18. multumesc pentru sugestii, insa nu am nevoie de ele.

    RăspundețiȘtergere
  19. ce-i prostu daca nu e si fudul.. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Cu scuzele de rigoare ca intervin, un mic detaliu pentru Pinky: la Techirghiol e raiul pe pamant. Sigur, daca tu preferi Indonezia, te inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  21. Dana nu ai de ce sa-ti cer scuze, esti binevenita oricand peste tot :)
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Un ceas de 7500 ron <-> o viata care are nevoie de 150.000 de euro... cadou... Ce sa mai zic, daca lumea ar lua credit sa ajute pe altii ar face muult mai muuult. Dar asa un ceas a carui valoare a scazut la jumatate, in schimb a ajuta o viata, nepretuit...

    RăspundețiȘtergere
  23. Perfecta dreptate ai Mihaela, dar cati dintre noi se gandesc la cei din jur care au nevoie de ajutor, inainte de a se gandi ce frumos ar fi sa aiba cine stie ce cadou?

    RăspundețiȘtergere